buitenland

Noorwegen stuurt ‘fietsmigranten’ terug naar Rusland

Door Elif Isitman - 14 januari 2016

De Noorse regering gaat de migranten die vorig jaar per fiets het land binnenkwamen terugsturen. Het gaat om zo’n 5.500 migranten, voornamelijk Syriërs.

Ze fietsten bij de arctische grensovergang in Storskog vanuit Rusland Noorwegen in. Sylvi Listhaugh, sinds december vorig jaar de Noorse minister van immigratie, heeft deze week gezegd dat iedereen die bij Storskog zonder visum het land in is gekomen, terug naar Rusland wordt gestuurd, schrijft The Guardian.

Uitzondering

De migranten maakten gebruik van een maas in de wet: Rusland staat namelijk niet toe dat mensen lopend de grens oversteken, terwijl Noorwegen visumloze mensen in voertuigen niet binnenlaat. Voor fietsen geldt echter aan beide zijden van de grens een uitzondering.

Daardoor werden er duizenden fietsen bij de grens achtergelaten. Volgens een verklaring van de Noorse politie worden deze fietsen bewaard voor de ‘buitenlanders die terug naar Rusland moeten’.

‘Ik snap dat dit wat vreemd en ongemakkelijk is,’ zei politiewoordvoerder Jan Erik Thomassen hierover. De politie meldde donderdag dat de migranten niet fietsend terug hoeven, maar dat ze met de bus naar Rusland gebracht worden.

Poolcirkel

Noorwegen, geen lid van de EU maar wel van de visumvrije Schengenzone, werd in oktober vorig jaar ontdekt door migranten. In plaats van de dodelijke route via de Middellandse Zee te nemen, kozen enkelen ervoor om via Rusland en de poolcirkel en uiteindelijk Noorwegen de Schengenzone te betreden. In Noorwegen werden de meesten van hen in vluchtelingenkampen opgevangen.

De route is een stuk langer, maar ook minder duur en minder gevaarlijk dan via de Middellandse Zee en de Balkan. De laatste paar kilometer legden de migranten per fiets af, om de wet te omzeilen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.