buitenland

Obama in tranen om verzet tegen strengere wapenregels

Door Elif Isitman - 05 januari 2016

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een emotioneel pleidooi gehouden voor zijn regeringsplan om strengere regels op wapenbezit in te stellen. De nieuwe richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens werden eerder op dinsdag gepresenteerd.

Bij het gedeelte van zijn speech waarin hij het had over kinderen die om zijn gekomen door wapengeweld, hield Obama het niet droog, schrijft persbureau Reuters. Bij de speech waren ook nabestaanden van slachtoffers van wapengeweld.

Uitbarsting

In de nieuwe richtlijnen staat dat verkopers voortaan een vergunning moeten aanvragen voor hun handel. Daarnaast wordt het verplicht om grondiger achtergrondonderzoek te doen naar kopers van wapens.

De Amerikaanse FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en andere werknemers aannemen om dit type antecedentenonderzoek uit te voeren. Het is een verdubbeling van het team dat daar nu verantwoordelijk voor is.

De emotionele uitbarsting van Obama lijkt een reactie op een jarenlange ophoping van frustratie. Het door Republikeinen gedomineerde Congres blokkeerde tot op de dag van vandaag elke aanpassing van de wapenwetgeving, en belemmerde daarmee Obama in zijn wens strenger op te treden tegen het misbruik van wapens.

In de Verenigde Staten komen jaarlijks zo’n 30.000 mensen om het leven door geweld met vuurwapens. Het recht op het dragen van vuurwapens is in Amerika grondwettelijk vastgelegd.

Invloed

‘Ik geloof dat we manieren kunnen vinden om wapengeweld te verminderen zonder in strijd te zijn met het grondwettelijke recht op wapenbezit,’ zei Obama. Hij benadrukte tijdens zijn speech dat de regels niet bedoeld zijn om ‘ieders wapens af te pakken’.

De National Rifle Association (NRA), de Amerikaanse vuurwapenlobby, vreest daar wel voor. De NRA noemde dinsdag de voorgestelde regelgeving van Obama een ‘recept voor misbruik’ en blijft zich hardmaken voor het recht om wapens te dragen.

Obama zelf beschuldigt invloedrijke Republikeinen ervan ‘onder invloed’ van de NRA te zijn. De meeste Republikeinse presidentskandidaten hebben ook al beloofd elke beperking die onder Obama ontstaat, tijdens hun eigen ambtstermijn weer terug te draaien. De Republikeinen in het Congres hebben ook al aangegeven tegen de nieuwe maatregelen van Obama te zijn.

Obama zelf is realistisch: ‘De wet zal tijdens mijn resterende jaar niet veranderen,’ maar hij zegt er wel alles aan te gaan doen om de discussie over de zaak gaande te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.