buitenland

Obama: uitspraken Trump zorgen voor polarisatie in Amerika

Door Thomas Borst - 13 januari 2016

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond zijn laatste State of the Union gehouden waarin hij het vooral had over de Amerikaanse toekomst. Obama is optimistisch gestemd over de komende jaren. Ook haalde hij uit naar de Republikeinen.

‘Wie zegt dat de Amerikaanse economie in een neergang zit, verkoopt onzin,’ zei de president, naar aanleiding van de negatieve situatie die de Republikeinen schetsen in de verkiezingscampagne. Volgens Obama is Amerika het machtigste land op aarde met ‘de meest duurzame economie ter wereld’. ‘Mensen kijken niet naar Moskou of Peking als ze leiderschap zoeken; ze bellen ons.’

Terrorisme

Obama liet zich ook uit over Islamitische Staat (IS). De president werd het afgelopen jaar een te passieve houding verweten in de strijd tegen het terrorisme van IS. ‘IS zal dezelfde lessen leren als de terroristen voor hen.’ Hij wees daarbij op de gedode Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden.

De president vindt dat IS erg gevaarlijk is, ‘maar geen existentiële bedreiging vormt voor de natie’. Er is geen sprake van een Derde Wereldoorlog en het bestaan van Amerika staat niet op het spel, onderstreepte Obama. Dat soort verhalen zou IS alleen maar in de kaart spelen.

Republikeinen

De Republikeinse verkiezingskandidaat Donald Trump kondigde in december een ‘totale immigratiestop voor moslims’ aan en Obama kwam dinsdag terug op Trumps uitspraken. ‘Als politici moslims beledigen, dan maakt dat ons niet veiliger. Het maakt het moeilijker onze doelen te bereiken. En het verraadt ons als land.’

De president vindt dat de uitspraken van Trump zorgen voor een polarisatie in Amerika. ‘Alle politiek die gericht is op mensen vanwege hun ras of religie, moeten we verwerpen.’ Amerikaanse media schrijven dat geen enkele Republikein Obama de hand schudde na zijn toespraak.

De president kwam ook terug op de andere Republikeinse presidentskandidaat, Ted Cruz. Hij zei in december dat hij IS wil bestrijden met ‘gerichte tapijtbombardementen’. Volgens Obama is die reactie niet meer dan stoere praat. ‘Wij moeten een beter antwoord hebben dan een oproep op tapijtbombardementen op burgers. Het is leuk als soundbite op tv, maar het is niet afdoende op het wereldtoneel.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.