buitenland

OM: seksueel geweld Keulen is ‘georganiseerde misdaad’

Door Elif Isitman - 06 januari 2016

Het Openbaar Ministerie in Keulen onderzoekt de massa-aanrandingen en -berovingen van Oud en Nieuw als georganiseerde misdaad. ‘Het is op zijn minst niet uit te sluiten dat het hier gaat om een georganiseerde daderstructuur’.

Dat zeggen politiebronnen tegen de Kölnische Rundschau. De zaak is inmiddels overgedragen aan de afdeling georganiseerde misdaad van het Openbaar Ministerie.

Afgesproken

In mediaberichtgeving gonsde het al dat de daders op een systematische en georganiseerde manier te werk leken te gaan. Ook de Duitse minister van Justitie Heiko Maas zei eerder op woensdag al dat het allemaal ‘afgesproken werk’ leek. Het zou mooi zijn als het geen georganiseerde misdaad was, ‘maar hier moet toch iemand achter zitten,’ aldus Maas.

Het feit dat de aanrandingen in meerdere Duitse steden voorkwamen, doet daar nog een schepje boven op. Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd op het nieuws. De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde een ‘hard antwoord van de rechtsstaat’ op deze ‘walgelijke en verachtelijke daden’.

Het politieonderzoek verloopt tot nog toe echter stroef. Hoewel de politie eerder liet weten drie verdachten op het oog te hebben, zijn er nog geen arrestaties verricht. Ook lijkt de kans dat het tot daadwerkelijke vervolgingen komt uitermate klein.

Personeelstekort

Rainer Wendt, baas van de politievakbond, zei woensdag dat de politie eenvoudigweg niet genoeg personeel beschikbaar heeft om tot doelmatige strafvervolging van alle daders over te gaan. Daarnaast is het, door de grootschalige en chaotische aard van de aanrandingen, moeilijk om verdachten te identificeren.

Ondertussen ligt de Duitse politie onder vuur: de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vroeg zich woensdag openlijk af of de politie heeft gefaald. Er was tijdens de massa-aanrandingen op het stationsplein in Keulen namelijk ruime politiekracht aanwezig, maar er werd niet ingegrepen. Ook kwam het nieuws over de aanrandingen pas enkele dagen later naar buiten, waardoor het lijkt alsof de informatie bewust is achtergehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.