buitenland

Ook in eerste debat van 2016 zijn Trump en Cruz niet te stoppen

Door Emile Kossen - 15 januari 2016

Twee weken voor de eerste voorverkiezingen in Iowa werd donderdagnacht het eerste debat in 2016 georganiseerd bij de Republikeinen. Hét moment voor de kandidaten om op te vallen bij de kiezers, maar opnieuw domineerden vastgoedmagnaat Donald Trump en de Texaanse senator Ted Cruz het debat.

In het midden van het podium bepaalden de twee kandidaten waar de partijtop het meest voor vreest, vrijwel de hele avond de agenda. Zo bekvechtten Trump en Cruz tijdens het debat – georganiseerd door Fox Business – alleen al tien minuten lang over de afkomst van Cruz.

Canadees

Trump, die Cruz in peilingen in Iowa dichterbij heeft zien komen, zaaide opnieuw twijfels over de Canadese nationaliteit van zijn grootste concurrent; is Cruz daardoor wel verkiesbaar tot president? ‘Er hangt een groot vraagteken boven zijn kandidatuur. Dat kan hij de partij niet aandoen,’ riep Trump. Cruz probeerde het met een grap af te doen. ‘Ik neem geen juridisch advies aan van Donald Trump.’

Op zijn beurt noemde Cruz Trump een typische ‘New Yorker’, wat voor veel Republikeinen samenhangt met progressieve idealen als vrije keuze tot abortus en legalisering van het homohuwelijk. Trump reageerde met een emotioneel relaas over hoe New York de aanslagen van 9 september wist te overwinnen.

Gematigde kandidaten

Gematigde Republikeinse kandidaten als Jeb Bush, Marco Rubio en Chris Christie vielen vooral elkaar met scherpe teksten aan. Senator Rubio noemde het beleid van Chris Christie vergelijkbaar met dat van de Democratische president Barack Obama, Christie reageerde door te zeggen dat Rubio als senator vrijwel niets heeft bereikt.

Over een ding waren de kandidaten op het podium het wel met elkaar eens: na Obama nog een democraat aan het roer kan de nationale veiligheid in gevaar brengen. Over een vileine opmerking van Chris Christie werd het meest getweet: ‘We gaan Obama’s achterwerk uit het Witte Huis trappen,’ zei de gouverneur van New Jersey.

Op naar de voorverkiezingen

Uiteindelijk bleef Trump opnieuw overeind in een debat en vervolgt hij zijn onwaarschijnlijke verkiezingsrace naar Iowa, waar op 1 februari de eerste voorverkiezingen worden gehouden. Trump en Cruz liggen daar nek-aan-nek.

In de tweede staat waar Amerikanen hun stem mogen uitbrengen, New Hampshire, heeft de vastgoedmagnaat een grote voorsprong op alle andere kandidaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.