buitenland

Oostenrijk maakt plannen met Slovenië tegen illegale immigratie

Door Thomas Borst - 15 januari 2016

Oostenrijk en Slovenië slaan de handen ineen bij het controleren van de buitengrenzen om economische migranten tegen te houden en terug te sturen. Ook worden er gesprekken gevoerd met Duitsland en Kroatië.

Dat schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. De Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd. ‘Ja, we voeren goede gesprekken met de Duitse en Sloveense regeringsleiders.’ Doel is om de migratiestroom richting Oostenrijk en Duitsland in te dammen.

Oostenrijk wil dat migranten die kansloos zijn voor een verblijfsvergunning eerder worden geïdentificeerd en teruggestuurd. Het land probeert zo te voorkomen dat het langer wordt overspoeld met mensen die kansloos zijn voor een verblijfsvergunning.

Daarom wil het extra grenswachten inzetten bij de grens tussen Slovenië en Kroatië. Oostenrijk vraagt ook Kroatië om steun bij het project. De Oostenrijkse regering hoopt op die manier een signaal af te geven aan migranten die zich voordoen als vluchteling.

Afwijzingen

De Oostenrijkse autoriteiten stuurden eerder deze week drieduizend migranten weg bij de grens met Slovenië. Zij zouden hebben gelogen over hun nationaliteit. Dankzij tolken kwam hun ware nationaliteit aan het licht – in veel gevallen Marokkaans of Algerijns. Oostenrijk wil nu dat dergelijke controles eerder en sneller worden uitgevoerd.

Leitner verwacht dat de individuele Europese landen vergelijkbare maatregelen zullen treffen, zolang de buitengrens van Europa niet effectief wordt beschermd. De Europese Unie (EU) sloot een akkoord met Turkije waarbij drie miljard euro gemoeid was, in ruil daarvoor beloofden de Turken de buitengrens beter te bewaken.

Buitengrens

De deal tussen de EU en Turkije werd eind november gesloten, maar begin januari constateerde Duitsland dat er nog maar weinig terecht is gekomen van de Turkse beloftes. De Duitsers beklaagden zich dat de toestroom van asielzoekers ongekend hoog bleef en wees met een beschuldigende vinger naar Turkije.

‘Zolang er geen Europese oplossingen worden bereikt, zullen individuele lidstaten eigen maatregelen nemen,’ zei de Duitse staatssecretaris Ole Schröder op 6 januari. Hij lijkt gelijk te krijgen, want de gesprekken tussen Oostenrijk, Duitsland en Hongarije over strengere controles bij de grens tussen Slovenië en Kroatië zijn in een vergevorderd stadium.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.