buitenland

Opkomst van AfD splijt Duitsland: ‘Gebruik wapens tegen migranten’

Door Emile Kossen - 31 januari 2016

Met felle bewoordingen spreekt de rechtse partij Alternatief für Deutschland (AfD) zich uit tegen de komst van meer migranten. AfD groeit gestaag in de peilingen, en is virtueel de derde partij van Duitsland. Maar ook de weerstand tegen de partij groeit.

Als het aan het AfD ligt, komen er veel meer agenten aan de grens met Oostenrijk en wordt er een hek gebouwd. ‘Kijk naar Spanje, daar hebben ze al een hoog hek,’ zei AfD-voorzitter Frauke Petry zaterdag in een interview met de Duitse krant Mannheimer Morgen.

Mochten migranten toch op illegale wijze Duitsland binnenkomen, dan moeten politieagenten hun wapens gebruiken. ‘In geval van nood’, voegt Petry toe. ‘Zo staat het in de wet.’

Zondag deed de plaatsvervangend voorzitter Beatrix von Storch daar nog een schep bovenop. Op haar Facebook-pagina schrijft ze dat iedereen die de stop-borden bij de grens niet wil accepteren, ‘een aanvaller is’. ‘En we moeten onszelf verdedigen tegen aanvallers.’ Von Storch antwoordt instemmend op de vraag of ook moet worden geschoten op vrouwen en kinderen.

Gestage opkomst

Jörg Radek, voorzitter van Duitse politievakbond GdP, reageerde boos op de opmerkingen van Petry. ‘Wie dergelijke radicale methodes suggereert, wil duidelijk de rechtsstaat afschaffen en de politie als instrument inzetten. Dat hebben we al meegemaakt in de geschiedenis van Duitsland en dat willen we nooit meer.’

Het is niet de eerste keer dat een AfD-politicus controversiële uitspraken doet in de migratiecrisis, maar een groeiend deel van de Duitsers steunt de partij. In een peiling van Bild am Sonntag krijgt het AfD 12 procent van de stemmen, een partijrecord. Merkels CDU en het SPD zien hun populariteit juist al maanden dalen.

Boos

Volgens vicekanselier Sigmund Gabriel (SPD) gaan de plannen van het AfD dermate ver, dat het in strijd zou zijn met de Duitse grondwet. Gabriel wil uitspraken van de AfD-politici toetsen en onderzoeken of ze reden zijn voor strafrechtelijke vervolging. ‘Er heerst grote twijfel of ze wel uitgaan van de democratische principes van de republiek’, zei Gabriel zondag. Eerder vergeleek Gabriel het AfD al met de NSDAP.

Maatregelen

Tijdens een regionaal partijcongres van het CDU riep bondskanselier Angela Merkel zaterdag Duitsers opnieuw op tot geduld. ‘Tijdens de wintermaanden, als de instroom minder hoog is, moeten we wel zichtbaar vooruitgang gaan boeken.’

De Duitse regering kwam donderdag een pakket maatregelen overeen om de migratiestroom in te dammen. Belangrijkste doel is om gezinshereniging moeilijker te maken, waardoor nieuwe asielzoekers niet zomaar hun familieleden kunnen laten komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.