buitenland

Orbán: ‘Hongaren zijn geen migranten of parasieten’

Door Elif Isitman - 07 januari 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft uitgehaald naar de Britse premier David Cameron. Hongaren die in Groot-Brittannië werken zijn geen ‘migranten’ of ‘parasieten’.

Volgens Orbán betalen Hongaren meer belasting in Groot-Brittannië dan dat ze er geld voor terugkrijgen, schrijft BBC.

Respect

De Hongaarse premier, die geen fan is van migranten in eigen land, komt op voor zijn landgenoten in Groot-Brittannië. ‘Hongaren leveren meer in aan belasting dan dat ze uit het sociale zekerheidsstelsel krijgen, ze verdienen respect en mogen niet worden gediscrimineerd’.

‘Ik sta open voor andere oplossingen en ben ervan overtuigd dat we tot een overeenkomst kunnen komen,’ zei Cameron over de uitspraak van Orbán. Cameron heeft vier eisen gesteld aan de EU om een Brexit te voorkomen.

Naast de eis om nieuwe migranten pas na vier jaar in zijn land aanspraak te kunnen laten maken op uitkeringen, wil hij een hogere mate van economische autonomie, minder beperkingen op de vrije marktwerking, en meer juridische soevereiniteit voor Groot-Brittannië.

Orbán zegt het grotendeels met hem eens te zijn, met uitzondering van de ban op uitkeringen voor nieuwe migranten. De Britse premier wil daarmee het uitkeringstoerisme in zijn land bestrijden.

Afpakken

‘Wij zijn geen migranten in Groot-Brittannië. Wij zijn burgers van een staat uit de Europese Unie, voor wie het vrij staat om overal in de EU banen in te nemen,’ aldus Orbán. ‘We willen niet naar het Verenigd Koninkrijk om daar iets van hen af te pakken’. De Hongaarse premier zegt met andere Oost-Europese landen tot een afspraak te willen komen die ook voor Cameron acceptabel is.

De Britse premier was donderdag in Boedapest en sprak daar met Orbán. Het bezoek maakt deel uit van een toer om de Britse relaties met andere Europese lidstaten te evalueren, voordat het land een referendum houdt over een eventuele Brexit – een Brits vertrek uit de EU. Dat referendum wordt in 2017 gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.