buitenland

‘Poetin vroeg Assad op te stappen, maar kreeg keihard nee’

Door Tom Reijner - 22 januari 2016

Rusland zou een diplomatieke missie naar Syrië hebben gestuurd met maar één verzoek aan Assad: stap op. Maar de Syrische president reageerde boos, en weigerde hieraan mee te werken.

Op het eerste gezicht lijken het van die trouwe bondgenoten, de Russische president Vladimir Poetin en zijn Syrische collega Bashar al-Assad. In elk geval is het duidelijk dat het Syrische regime militair wordt gesteund tegen Islamitische Staat en andere vijanden van Damascus.

‘Innige bondgenootschap’

Maar aan dit ‘innige’ bondgenootschap moet wellicht worden getwijfeld. Volgens The Financial Times stuurde het Kremlin namelijk een diplomatieke missie naar Damascus om de Syrische leider te vertellen dat hij moest vertrekken.

Deze heldere boodschap zou eind vorig jaar zijn overgebracht door kolonel-generaal Igor Sergun. Deze hooggeplaatste Rus, hoofd van Ruslands militaire geheime dienst, moest ervoor zorgen dat de macht voortaan in handen zou zijn van andere leden van het bewind, zodat er kon worden onderhandeld met de ‘gematigde’ rebellen in Syrië, aldus de Britse krant.

Maar deze vermeende poging zou op een mislukking zijn uitgelopen. Assad reageerde als door een wesp gestoken. Hij weigerde, en voegde eraan toe dat er voor Rusland geen plaats meer is in Syrië als hij geen president meer is.

Ontkenning

De informatie is afkomstig van twee bronnen bij westerse inlichtingendiensten. Het verhaal kan niet worden gecontroleerd bij een van de hoofdpersonen zelf, Sergun. De generaal overleed begin deze maand op 58-jarige leeftijd aan een hartstilstand, een paar weken nadat hij was afgereisd naar Damascus. Diverse media speculeerden er toen al op los: hoe hij precies was gestorven, was ‘niet helemaal duidelijk’.

Volgens Stratfor, een Amerikaans inlichtingenbedrijf, moet aan de officiële lezing worden getwijfeld: Sergun vond de dood terwijl hij was gestationeerd in Libanon. Moskou verwijst dit relaas, en het ‘opstapverzoek aan Assad’ naar het rijk der fabelen. ‘Nee, dit is helemaal niet het geval,’ zegt Poetins woordvoerder Dmitry Peskov, toen hem werd gevraagd naar de missie.

De laatste tijd zijn er meer berichten dat het aanblijven van Assad geen principekwestie is voor Rusland. Maar gevraagd naar het hoe en waarom, antwoordt Moskou steevast dat de toekomst van de Syrische president in handen ligt van het Syrische volk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.