buitenland

Polen stuurt Timmermans venijnige brief terug

Door Tom Reijner - 12 januari 2016

Wie kaatst, kan de bal verwachten, moeten ze hebben gedacht in Warschau. De kersverse nieuwe regering van Polen reageert boos op een brief van Frans Timmermans, en stuurt er nu een terug.

De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro verwijt de vicevoorzitter van de Europese Commissie ‘een gebrek aan kennis’, van ‘ongefundeerde beschuldigingen’ en ‘onrechtvaardige conclusies’.

Linkse overtuiging

‘Uw brief,’ gaat Ziobro verder, ‘is een poging om druk uit te oefenen op het democratisch gekozen Poolse parlement en de regering van de soevereine Republiek Polen’. Timmermans dient zich volgens de Polen terughoudender op te stellen.

Ziobro suggereert verder dat Timmermans (van PvdA-huize) opereert vanuit ‘een linkse overtuiging’. De minister neemt het de vicevoorzitter vooral kwalijk dat hij het bestaan van de brieven moest vernemen in de media.

Had Timmermans gewoon contact opgenomen, dan had hij ‘de juiste informatie’ kunnen ontvangen over de feitelijke ontwikkelingen in Polen. Wat ligt er precies ten grondslag aan deze venijnige Poolse toon?

Kwaad bloed

De Europese Commissie – en dus ook Timmermans – is erg kritisch over de acties van Warschau na de grote verkiezingswinst van de conservatieve en nationalistische partij PiS. De laatste stap, een omstreden mediawet die de publieke radio en tv in dienst moet stellen van de regering, zet kwaad bloed in Brussel.

Timmermans vroeg Warschau om uitleg over wat zij in vredesnaam aan het doen is, en protesteerde ‘tegen de uitholling van de rechtstaat’. Eurocommissaris Günther Oettinger dreigt Polen onder toezicht te plaatsen ‘vanwege het schenden van fundamentele waarden van de EU’. Als het land niet inbindt, verliest het mogelijk het stemrecht in Brussel. Eerder benoemde PiS vijf (van de vijftien) opperrechters in het Hooggerechtshof. Al deze beslissingen leidden tot protesten in Poolse steden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.