buitenland

Politie Keulen geeft toe: we hebben de daders laten lopen

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2016

De politie in Keulen kon niet anders dan de mannen die vrouwen betastten en beroofden tijdens de jaarwisseling laten lopen. ‘Het waren er teveel op hetzelfde moment’.

Dat is te lezen in het politierapport over de gebeurtenissen dat in handen is van Bild en Der Spiegel.

Spitsroede van aanranders

‘De politie was de situatie tijdens de jaarwisseling in Keulen niet meer meester,’ is te lezen in het politierapport. Een hoge politieambtenaar schrijft: ‘Vrouwen met en zonder gezelschap liepen als ware het een spitsroede door een massa van zwaar beschonken mannen zoals men het nauwelijks beschrijven kan.’ De mannen trokken zich zichtbaar niets aan van de aanwezige politieagenten.

Wie wel naar de agenten kwamen, waren talrijke ‘radeloze, huilende en bange voorbijgangers, vooral vrouwen en meisjes’. Zij hadden het over ‘vechtpartijen, diefstal en aanrandingen van vrouwen’.

Machteloze politie

De politie kon niets doen, omdat de daders niet te traceren waren in de mensenmassa. ‘De ordetroepen waren de situatie, het geweld en de misdrijven niet meester,’ beschrijft het rapport. ‘Het waren er eenvoudigweg teveel op hetzelfde moment.’

Door onderbezetting van de politie konden ook geen aangiftes in behandeling worden genomen. Die stroomden uiteindelijk wel de volgende dagen binnen op de politiebureaus van Keulen.

Uitgenodigd door Merkel

Het rapport citeert ook enkele uitspraken van mensen in de menigte. Eén man riep: ‘Ik ben een Syriër, u moet mij vriendelijk behandelen, mevrouw Merkel heeft mij uitgenodigd.’ Ook beschrijft het rapport dat omstanders die daders aanwezen door anderen werden bedreigd.

Een andere man scheurde voor de ogen van een politieagent een document dat leek op een verblijfsvergunning doormidden. ‘Jullie kunnen mij niks maken. Ik haal morgen gewoon weer een nieuwe,’ grijnsde de man. De politie deelde enkele straatverboden uit ter plaatse, maar die werden genegeerd. Wegens gebrek aan capaciteit konden deze mensen niet mee worden meegenomen.

Wet van de jungle

Ook op het station zelf heerste er chaos. Perrons werden gesloten vanwege de grote toestroom van mensen, waarop personen over het spoor begonnen te lopen en alsnog op de perrons klommen. ‘Het was de wet van de jungle,’ schrijft één van de politieambtenaren in het rapport. Volgens de ambtenaar had de situatie makkelijk nog verder kunnen escaleren en hadden er doden kunnen vallen.

Toen de politie werd aangevallen met flessen en vuurwerk werd besloten het plein definitief te ontruimen. Maar zelfs na ontruiming gingen de fysieke confrontaties, diefstallen en aanrandingen door. De ambtenaar besluit het rapport met een grimmige conclusie: ‘De maatregelen van agenten werden begroet met een enorm gebrek aan respect. Zoiets heb ik mijn 29 jaar dienst nog nooit meegemaakt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.