buitenland

President Tsjechië: integratie van moslims ‘vrijwel onmogelijk’

Door Elif Isitman - 18 januari 2016

De Tsjechische president Milos Zeman heeft zich weer negatief uitgelaten over de grote toestroom van islamitische migranten. ‘De integratie van moslims in Europa is praktisch onmogelijk’.

Dat zegt de Tsjechische president in een interview met het Praagse blad Blesk.

Koran

Volgens hem toont het bestaan van West-Europese ‘getto’s’ waar overwegend veel moslims wonen aan dat de ‘integratie van de moslimgemeenschap praktisch onmogelijk’ is. Bovendien zou de komst van moslims onderdrukking van vrouwen met zich meebrengen. Zeman legt een directe link tussen een tweetal passages uit de Koran en de massa-aanrandingen in Keulen tijdens afgelopen jaarwisseling.

Mannen ontlenen zich aan de Koran het recht om vrouwen te mishandelen, zegt Zeman. ‘Het is duidelijk dat vluchtelingen die uit de islamitische regio komen de Duitse vrouwen behandelen zoals ze in hun thuisland gewend zijn,’ zei hij. ‘Laat ze hun eigen cultuur hebben in hun eigen land, en die cultuur niet meenemen naar Europa, anders eindigen we allemaal zoals in Keulen,’ aldus Zeman.

Daarnaast benadrukt de Tsjechische president dat de integratie van Vietnamese en Oekraïense gemeenschappen in zijn land probleemloos is verlopen, omdat ‘integratie mogelijk is met vergelijkbare culturen’.

Invasie

Zeman heeft zich vaker negatief geuit over de toestroom van migranten naar Europa. Zo noemde hij de toestroom van migranten die vorig jaar op gang kwam een ‘georganiseerde invasie’. Ook beweerde hij begin januari dat de Egyptische radicale beweging de Moslimbroederschap achter de migratiestroom zou zitten, om zo meer invloed in Europa te kunnen uitoefenen.

Ook waarschuwde hij vorig jaar oktober voor de import van sharia-wetgeving met de komst van migranten: ‘Onze vrouwen zullen hun schoonheid verliezen, omdat ze compleet gehuld zullen worden in boerka’s. Overspelige vrouwen zullen gestenigd worden en de handen van dieven zullen geamputeerd worden’.

De Tsjechische bevolking lijkt zich grotendeels te kunnen vinden in het pessimisme van haar president. Uit een maandag gepubliceerd rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Tsjechische burgers het pessimisme van hun president lijken te delen. Slechts 10 procent van de Tsjechen vindt dat moslims welkom zijn, tegenover bijvoorbeeld 80 procent van de Zweden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.