buitenland

President Tsjechië: ‘Migratiegolf komt door Moslimbroederschap’

Door Elif Isitman - 04 januari 2016

De Tsjechische president Milos Zeman denkt dat de migratiecrisis wordt veroorzaakt door de Egyptische radicale beweging de Moslimbroederschap. ‘Deze invasie wordt georganiseerd door de Moslimbroederschap, met behulp van de financiële middelen van verschillende staten’.

Dit zei president Zeman (71) van Tsjechië maandag op de radio van de Tsjechische publieke omroep.

Coulant

De Tsjechische president, zelf een fel tegenstander van de massa-immigratie, zou van twee bronnen informatie hebben gekregen over de Moslimbroederschap en de rol van de radicale beweging in de migratiecrisis. De bronnen zijn ‘moslim en leidende Arabische politici,’ aldus Zeman.

De migratiecrisis is volgens de president het resultaat van de wens van de Moslimbroederschap om de invloed op het Europese continent te vergroten enerzijds, en de ‘coulante houding van Europa’ tegenover migranten aan de andere kant.

‘De Moslimbroederschap kan geen oorlog starten met Europa. Maar wat de beweging wél kan, is een groeiende migratiegolf voorbereiden om zo stukje bij beetje invloed te krijgen over Europa,’ zegt Zeman.

Islamofoob

Inmiddels is de grens van een miljoen migranten in Europa gepasseerd. Eind vorig jaar deed de Tsjechische president nog een oproep aan ‘jonge Syrische en Iraakse mannen’ om ‘de wapens op te pakken tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in plaats van weg te rennen’.

Tsjechië zelf is geen grote trekpleister voor migranten: vorig jaar kreeg het land kritiek van de VN vanwege ‘islamofobe sentimenten’ en slechte behandeling van migranten. Migranten gebruiken het land nu voornamelijk als doorreisland naar Duitsland en andere West-Europese bestemmingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.