buitenland

Rechter schept precedent: Britten moeten migranten Calais toelaten

Door Emile Kossen - 21 januari 2016

Twee Britse rechters hebben besloten dat vier migranten die vastzitten in de ‘jungle’ van Calais toegang moet worden verschaft tot het Verenigd Koninkrijk. De rechters menen dat de asielzoekers de dupe zijn van falende Europese regelgeving en gaan met het besluit in tegen het verdrag van Dublin.

De zaak draaide om drie minderjarigen en een volwassen man uit Syrië, die in oktober vorig jaar aankwamen in Calais. Hun doel was – net als veel anderen in de Franse plaats – om door te reizen naar Groot-Brittannië, maar de Britten weigeren stelselmatig om de asielaanvragen te behandelen.

Dublin-verdrag

Volgens het verdrag van Dublin hoeft alleen het eerste EU-land waar een asielzoeker zich registreert, de asielaanvraag te accepteren. Omdat er schriftelijk bewijs is dat de vier zich eerst hadden aangemeld in Frankrijk, zouden de Britten dus geen verantwoordelijkheid hebben voor de Syriërs.

De vier – die familieleden hebben wonen in Groot-Brittannië – hadden mogelijk wel recht op gezinshereniging, maar dat zou pas kunnen nadat ze asiel verkrijgen in Frankrijk. Omdat de Franse autoriteiten ver achterlopen met de aanvragen zijn de asielzoekers de dupe van falende Europese wetgeving, aldus hun advocaten.

Precedent

De rechters besloten woensdag dat de asielzoekers zo snel mogelijk naar Groot-Brittannië moeten worden gehaald. Ze gaven daarvoor meerdere redenen, onder meer het feit dat de vier zwaar getraumatiseerd zijn en dat de omstandigheden in de kampen rond Calais zo slecht zijn. Een vrijwilliger in het kamp beschreef de ‘jungle’ als een ‘levende hel.’

Vluchtelingenorganisaties reageerden verheugd op het vonnis en spraken de hoop uit dat het een precedent kan scheppen voor andere zaken. Volgens de Britse krant The Times is er een goede kans dat honderden migranten die al familie hebben in Groot-Brittannië op dezelfde manier uit Calais kunnen ontsnappen. De Britten kondigden afgelopen jaar aan bijna 20 miljoen euro te investeren in grensbewaking, om zo de migranten juist buiten te houden.

Naar schatting verblijven tussen de 4.000 en 6.000 migranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten in de tentenkampen rond Calais. Elke dag komen er zo’n 100 asielzoekers bij. De sfeer is er vaak grimmig; woensdag vonden er nog opstootjes plaats en moest de politie traangas inzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.