buitenland

Republikeinse politici steunen Trump: ‘Als Cruz maar niet wint’

Door Emile Kossen - 21 januari 2016

Prominente Republikeinen waren tot dusver geen fan van de uitgesproken vastgoedmagnaat Donald Trump. Dat kan snel veranderen, nu de race lijkt uit te lopen op een tweestrijd tussen Trump en de man die veel Republikeinen nog minder graag als hun presidentskandidaat zien: de Texaanse senator Ted Cruz.

Beide kandidaten – die vooral in Iowa een enorme voorsprong hebben op alle concurrenten – worden al maandenlang fel bekritiseerd door de Republikeinse partijtop. Trump zou grote groepen kiezers afschrikken met radicale uitlatingen over immigratie, religie en abortus.

Cruz – een kopstuk van de conservatieve Tea Party – heeft zich als senator veelvuldig obstructief opgesteld, tot woede van zijn partijgenoten. Eerder waarschuwden hooggeplaatste Republikeinen al dat de verkiezing van Trump of Cruz zou kunnen leiden tot ‘het einde van de Republikeinse partij.’

Dan toch maar kiezen

Anderhalve week voor de eerste voorverkiezingen lijkt een groeiend aantal Republikeinen ervan overtuigd dat een overwinning van Trump of Cruz onvermijdelijk is. Als ze dan toch de keuze moeten maken, spreken ze zich uit voor de razendpopulaire ondernemer uit New York.

Bob Dole, zelf de Republikeinse presidentskandidaat in 1996, voorspelde donderdag tegen The New York Times dat de Republikeinen met Cruz als kandidaat ‘een catastrofaal verlies zullen leiden.’ Bovendien denkt hij dat niemand in het Congres met president Cruz zou willen samenwerken. ‘Niemand vindt hem aardig.’

Over Trump is Dole veel positiever: ‘Hij kan waarschijnlijk juist wel overweg met het Congres. Hij heeft de juiste persoonlijkheid en wil deals sluiten.’

‘Hoop dat Cruz gaat verliezen’

De Republikeinse gouverneur van Iowa Terry Branstad gaf deze week bovendien openlijk aan dat hij hoopt dat Ted Cruz zal verliezen in zijn staat. Het is een hoogst onwaarschijnlijke stap voor een zittende gouverneur.

Eerder was voormalig presidentskandidaat John McCain er snel bij om Trumps opmerkingen over de Canadese nationaliteit van Cruz kracht bij te zetten. ‘Ik weet niet of Cruz wel president kan worden,’ zei McCain op Amerikaanse radio.

Geld

De voortdurende populariteit van outsiders Trump en Cruz is opvallend, onder meer omdat de twee relatief weinig geld hebben uitgegeven aan hun campagnes. Uit de meest recente cijfers van advertentie-uitgaven blijkt dat Jeb Bush en Marco Rubio bijvoorbeeld gezamenlijk zo’n 90 miljoen dollar hebben gespendeerd. Trump en Cruz komen samen tot een ‘schamele’ 8 miljoen dollar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.