buitenland

Rusland: Amerika bedreigt nationale veiligheid

Door Thomas Borst - 02 januari 2016

Rusland ziet in de Verenigde Staten een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid. De Russische president Vladimir Poetin heeft op oudejaarsavond een strategisch document ondertekend, waarin staat dat de verhoudingen tussen beide landen zijn verslechterd.

In het strategische document staat dat Rusland zijn rol bij het oplossen van internationale conflicten de laatste jaren heeft uitgebreid, meldt persbureau Reuters zaterdag. De Russen zeggen dat ze erin zijn geslaagd om mondiale problemen op te lossen.

Militaire druk

Doordat de Russen zich dominanter mengen in internationale conflicten ontstaat ‘een tegenreactie van de Verenigde Staten en hun bondgenoten, die proberen vast te houden aan hun dominantie bij internationale betrekkingen’.

Dat kan volgens de Russen leiden tot militaire druk ten opzichte van Amerika. Ook moet er worden gevreesd voor ‘politieke, economische en informatiedruk’. In het vorige document uit 2009 werd zowel Amerika als de NAVO niet genoemd.

Het document zal dienen als de basis voor de strategie voor de nationale veiligheid voor verschillende overheidsinstanties. Syrië wordt niet genoemd door de Russen. Op 30 september begon Rusland met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië. Rusland is de belangrijkste militaire partner van de Syrische president Bashar al-Assad.

Conflict

Poetin ziet Assad als de toekomstige leider van Syrië. Bij een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry benadrukte de Russische leider dat Assad zich kandidaat moet kunnen stellen voor de presidentsverkiezingen van 2017.

De Russen willen dat iedere Syriër moet kunnen stemmen bij die verkiezingen, ook degenen die zijn weggevlucht uit het land. Als Assad de verkiezingen wint, dan stelt Poetin als voorwaarde dat hij moet worden geaccepteerd door de internationale gemeenschap.

Amerika en veel westerse landen willen dat de Syrische leider aftreedt. Kerry zei dat de Verenigde Staten weerstand zullen bieden tegen het plan van Poetin. Hoewel Kerry lange tijd heeft volgehouden dat het aftreden van Assad de hoogste prioriteit heeft in bij het Syrische vredesproces, zei hij vier weken terug dat Amerika ‘niet langer naar een regimewissel streeft‘.

Er wordt door de Amerikanen meer waarde gehecht aan het bestrijden van Islamitische Staat (IS) in Syrië dan het aftreden van Assad. Kerry zei wel dat een regimewissel nog altijd de voorkeur heeft van de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.