buitenland

Rusland noemt onderzoek naar gifmoord ‘politiek gemotiveerd’

Door Lilit Martirosova - 21 januari 2016

Het Britse onderzoek naar de moord op ex-spion Aleskandr Litvinenko zou op een politiek gemotiveerde en ondoorzichtige manier tot stand zijn gekomen. Dat zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova op donderdag.

Volgens Zakharova werpt de kwestie een schaduw over de band tussen Rusland en Groot-Brittannië. Het onderzoeksproces zou volgens het Russische ministerie van BuZa ‘extra schimmig’ zijn verlopen omdat een deel van het bewijs geheim moest blijven.

Het rapport is daarom voor Rusland en het publiek niet transparant. ‘We betreuren dat een puur strafrechtelijke zaak is gepolitiseerd,’ verklaart Zakharova.

Onderzoeksrapport

Donderdagochtend presenteerde een Britse rechter een lang verwacht onderzoeksrapport waarin hij concludeerde dat de Russische president Vladimir Poetin ‘waarschijnlijk’ de moord op voormalig KGB-spion Litvinenko in 2006 heeft goedgekeurd.

Litvinenko werd met het radioactieve polonium-210 vergiftigd, de daders zijn volgens het rapport twee ex-KGB collega’s van Litvinenko: Andrei Loegovoi en Dmitri Kovtoen. Loegovoi zit tegenwoordig in het Russische parlement. Direct na de verschijning van het onderzoek noemde hij de beschuldiging aan zijn adres ‘absurd’.

‘Extreem verontrustend’

Ook in Groot-Brittannië is er gereageerd op de conclusies van het onderzoek. De Britse regering noemt de bevindingen ‘extreem verontrustend’, maar neemt vooralsnog geen ingrijpende strafmaatregelen tegen Rusland. De Britten roepen wel de Russische ambassadeur op het matje omdat zijn land niet meewerkt aan het uitleveren van de verdachten.

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is Rusland de laatste jaren ‘agressiever en nationalistischer’ geworden. De samenwerking tussen Groot-Brittannië en Rusland zal doorgaan als die ‘strikt noodzakelijk is voor de Britse belangen’, aldus May.

Oppositiepartij Labour reageerde feller en sprak van ‘een ongekende daad van terrorisme gesteund door een staat’. Volgens de partij moet zelfs worden overwogen om het WK voetbal van 2018 in Rusland tegen te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.