#American Dreamers

De spanning is terug: Sanders nadert Clinton opeens in Iowa

Door Emile Kossen - 12 januari 2016

Het verhaal dat senator Bernie Sanders aan de Amerikaanse kiezers vertelt is al maanden hetzelfde: het moet socialer in de Verenigde Staten. Een paar weken voor de voorverkiezingen lijkt die boodschap opeens aan te slaan, ook in Iowa.

De Democratische presidentskandidaat leek lange tijd al officieus bekend: Hillary Clinton moest en zou het worden. Maar in twee recente peilingen in Iowa – de staat waar op 1 februari als eerste voorverkiezingen worden gehouden – is opeens sprake van een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Sanders.

In een peiling van NBC News en The Wall Street Journal krijgt Clinton steun van 48% van de ondervraagden, Sanders 45%. Een peiling van ARG wijst Sanders juist als koploper aan, met 47% van de stemmen.

Verrassend

De uitkomsten van de peilingen zijn verrassend, want vanaf het moment dat Clinton haar kandidatuur aankondigde, had ze in Iowa een grote voorsprong op haar concurrentie. In grote delen van november en december bedroeg haar voorsprong nog zo’n twintig procentpunten.

De linkse senator Sanders, die zichzelf trots een Democratische socialist noemt, wordt door veel politieke analisten als te extreem gezien om de nominatie te kunnen winnen. Sanders wil onder meer universiteiten gratis maken, het minimumloon verhogen en meer geld uittrekken voor uitkeringen. Dat zou allemaal moeten worden gefinancierd door belastingen voor de rijken flink te verhogen.

Zijn voor Amerikanen radicale ideeën vallen goed bij het linkse deel van het electoraat, en bij mensen die zich niet aan een van de twee partijen hebben verbonden. Speeches van de 74-jarige senator, die op zijn typische bozige wijze zijn standpunten verkondigt, worden steevast door grote aantallen Amerikanen bezocht.

Onrust

Volgens Amerikaanse media is het Clinton-kamp geschrokken van de nieuwe situatie. Achter de schermen zou de campagne hebben gezegd er vrede te mee te hebben als Clinton verliest in New Hampshire, maar in Iowa moet er ten koste van alles worden gewonnen.

In 2008 verloor Clinton als topfavoriet de voorverkiezingen in die staat van de toen nog onbekende senator Barack Obama. Het betekende het begin van het einde voor de presidentiële campagne van Clinton.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.