buitenland

Stopt Duitsland ‘verkrachting’ Russisch meisje in doofpot?

Door Tom Reijner - 27 januari 2016

Een Russisch-Duits meisje zou volgens een populaire tv-zender in Rusland zijn misbruikt en ontvoerd door asielzoekers, toen zij op weg was naar school. Maar de Duitse politie zegt dat hier helemaal niets van waar is.

De Russische politiek bemoeit zich inmiddels ook met de schimmige zaak.

Tapijt

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil dat de Duitsers eens goed uitleggen wat er is gebeurd. Volgens hem kan het niet zo zijn dat het dertienjarige meisje Lisa F. (haar achternaam is niet bekend) op 11 januari ‘dertig uur vrijwillig verdween’.

Lavrov beschuldigt de Duitsers van een doofpot: de informatie werd gedurende een ‘erg lange periode’ verzwegen om ‘een of andere reden’ aldus de Russische minister tijdens een persconferentie in Moskou.

‘Ik mag hopen dat deze problemen niet onder het tapijt worden geveegd, en dat er dit soort zaken, als die van Lisa, zich niet nog eens voordoen.’ Lavrov zei verder dat migratieproblemen niet moeten worden toegedekt met ‘politieke correctheid’.

‘Gebroken Duits’

Toen Lisa weer opdook, zei ze tegenover de Duitse politie dat ze was gekidnapt door drie mannen bij een treinstation in het oosten van Berlijn. Ze zou naar eigen zeggen zijn meegenomen naar een appartement waar ze werd geslagen en seksueel misbruikt, schrijft Deutsche Welle.

De tiener denkt dat de mannen afkomstig zijn uit ‘zuidelijke landen’, en bovendien spraken ze ‘gebroken Duits’. Haar verhaal werd opgepikt door het Russische tv-station Channel One, dat een interview uitzond met de tante van Lisa. Die uitzending werd volgens de BBC meer dan een miljoen keer bekeken op Facebook, en leidde tot flinke ophef op sociale media.

Keulen

Afgelopen weekeinde gingen duizenden Russischtaligen de straat op in verschillende Duitse steden om te protesteren tegen deze ‘doofpot’. ‘Onze kinderen zijn in gevaar’ en ‘Handen af van mijn kind’ waren zoal de leuzen op meegebrachte spandoeken. Sommigen verwezen al naar de massa-aanrandingen in Keulen tijdens Oud en Nieuw.

Maar de Duitse politie zegt dat het verhaal vermoedelijk niet klopt. Lisa was inderdaad voor enige tijd van de radar verdwenen, maar er is geen enkel signaal dat zij is ontvoerd of verkracht, zegt woordvoerder Martin Steltner. Ze stemde zelf in met het seksuele contact. Hij wilde niet zeggen of er een onderzoek wordt ingesteld naar de vermeende daders vanwege seks met een minderjarige – een mogelijk strafbaar feit dus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.