buitenland

Syrië: IS richt ‘barbaarse slachtpartij’ aan in Deir al-Zor

Door Tom Reijner - 17 januari 2016

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft in het oosten van Syrië een enorm bloedbad aangericht. In de plaats Deir al-Zor zouden zo’n 300 mensen op brute wijze om het leven zijn gebracht.

Onder de doden zijn ouderen, vrouwen en kinderen, is althans de claim van het Syrische staatspersbureau SANA, en media die nauwe banden hebben met het bewind in Damascus, zoals het in Libanon gevestigde Al-Mayadeen TV.

Onthoofdingen

Die zender zegt dat de terreurbeweging de lijken in de rivier de Eufraat heeft gegooid. De extremisten zouden ook vierhonderd burgers hebben ontvoerd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn veel Syrische regeringssoldaten, pro-regeringsmilities en hun familieleden om het leven gekomen.

Als de cijfers kloppen, gaat het om een van de bloedigste dagen in de al vijf jaar durende burgeroorlog in Syrië. De meeste slachtoffers zouden zijn geëxecuteerd, door middel van de kogel of door onthoofdingen. De moordpartijen hadden vooral plaats in Baghaliyeh, vlakbij Deir al-Zor.

Controle

IS heeft de controle over grote delen van de Deir al-Zor-provincie, en heeft ook de gelijknamige hoofdstad grotendeels in handen.

Het Syrische bewind van president Bashar al-Assad heeft het gezag over het noordelijk deel van de stad, en een nabijgelegen militair vliegveld, schrijft The New York Times. De terroristen zouden aan terrein winnen. IS zou nu 60 procent van het stedelijk gebied in handen hebben.

Het Syrische leger voert zware bombardementen uit op de regio, ter ondersteuning van militairen en aanhangers van Assad op de grond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.