buitenland

Taliban richten bloedbad aan op universiteit in Pakistan

Door Elif Isitman - 20 januari 2016

Bij een terreuraanslag op de Bacha Khan Universiteit in Charsadda, Pakistan zijn woensdag minstens 21 doden en tientallen gewonden gevallen. Gewapende mannen openden het vuur op studenten en leraren toen die een plechtigheid hielden.

Dat meldt de Pakistaanse krant Dawn woensdag.

Politie

Charsadda ligt vlakbij de stad Peshawar. Politie en leger zijn de universiteit binnengegaan om de aanvallers uit te schakelen en de studenten en het personeel in veiligheid te brengen.

Volgens de lokale politie zijn zeker drie studenten, een docent scheikunde en vier van de daders gedood. De terroristen bevinden zich nog altijd op het complex. Er zouden in twee panden van de universiteitscampus nog bijna tien terroristen zijn.

Wel hebben de autoriteiten hen weten te omsingelen. Zeventig procent van de studenten zouden nu veilig zijn, aldus de autoriteiten. De universiteit telt ongeveer 3.000 studenten.

Taliban?

De militanten begonnen de aanval tijdens een herdenking van de politicus en islamist Bacha Khan, waarnaar de universiteit ook is vernoemd, een voorman in de onafhankelijkheidsstrijd die zonder geweld het Britse Rijk bestreed. Hij overleed in 1988.

Eerder was nog niet bekend van welke welke groepering de terroristen afkomstig waren, maar inmiddels zeggen autoriteiten dat het gaat het om de Pakistaanse Taliban (TTP).

De TTP heeft vaker aanslagen op dergelijke doelwitten gepleegd. Eind 2014 vonden bijvoorbeeld meer dan 130 studenten de dood toen terroristen van de Taliban een aanslag pleegden op een school in Peshawar.

Een van de aanwezige studenten omschreef de aanval op woensdag als ‘gelijksoortig’ aan die in Peshawar. Volgens een woordvoerder van de politie was er van tevoren geen signaal dat terroristen een aanslag wilden plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.