buitenland

‘Tijd dat vrouwen geen minirok mochten dragen, is echt voorbij’

Door Servaas van der Laan - 06 januari 2016

De Keulse burgemeester Henriette Reker krijgt er in Duitsland flink van langs. Volgens minister van Familie, Manuela Schwesig is de tijd dat vrouwen zich aan moeten passen aan seksbeluste vreemde mannen toch echt voorbij.

‘Het zijn niet de vrouwen die zich moeten aanpassen, maar de mannen,’ zei Schwesig dinsdag tijdens een persconferentie in Keulen.

Minirok

Volgens de minister geeft burgemeester Reker met haar adviezen aan vrouwen een verkeerd signaal. ‘De tijden dat vrouwen geen minirok aan konden doen op straat zijn echt voorbij,’ zei de minister.

Schwesig zei te waarschuwen voor verdachtmakingen tegen vluchtelingen in algemene zin, maar tegelijkertijd waarschuwde ze ook voor ‘bepaalde groepen die geen respect voor vrouwen kunnen opbrengen’. ‘Dit geval toont aan dat seksueel geweld tegen vrouwen een thema is.’

#EineArmlänge

De adviezen van Reker aan vrouwen om tijdens carnaval ‘een armlengte afstand’ te houden van vreemde mannen leidde tot spot en boosheid in binnen- en buitenland. Op Twitter werd onder #EineArmlänge de spot gedreven met de burgemeester.

Zelf zag Reker zich ook genoodzaakt te reageren op de ophef: ‘Door een verkorte weergave is de indruk ontstaan dat mijn preventie-initiatieven uitsluitend bestaan uit het geven van tips voor vrouwen en meisjes. Maar daar is helemaal geen sprake van,’ zei ze in een verklaring.

Reker, die partijloos is, belooft dat de veiligheid op straat weer zal worden hersteld. Die boodschap is volgens haar in de media verloren gegaan.

Nederland

Ook in Nederland kwam er kritiek op de vrouwadviezen van Reker. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) schreef op Facebook dat de tips waarschijnlijk goedbedoeld waren, maar ‘absoluut een verkeerd signaal geven’.

Ook Asscher schreef dat het ‘korte-rokjesargument’ in onze samenleving al lang niet meer wordt geaccepteerd om seksueel geweld tegen vrouwen te bagatelliseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.