buitenland

Trump duikt op in Al-Shabaab-propaganda, ‘Clinton zit erachter’

Door Elif Isitman - 03 januari 2016

Een propagandavideo van terreurbeweging Al-Shabaab heeft beelden van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gebruikt. Het gaat om een ruim 50-minuten durende video over etnische ongelijkheid in de Verenigde Staten.

Michael Cohen, een van de vertrouwelingen van de Republikein, denkt echter dat de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton achter de video zit, meldt CNN. De video zou volgens hem gefabriceerd zijn.

Racistisch

Het campagneteam van Trump bevestigt deze uitspraak niet en zegt dat hij ‘geen vertegenwoordiger is van de campagne van Trump’ Cohen kwam vorig jaar onder vuur te liggen, omdat hij zei dat verkrachting binnen het huwelijk legaal zou zijn.

De video van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab labelt de Verenigde Staten als een ‘racistische maatschappij’, en gebruikt onder meer het voorstel van Trump om alle moslims toegang tot het land te ontzeggen. Deze uitspraak ontlokte veel kritiek, zowel vanuit het Democratische als Trumps eigen Republikeinse kamp.

De video dook een paar dagen geleden op, luttele weken nadat Clinton Trump ervan beschuldigde de propaganda van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de hand te werken met zijn uitspraken.

Bewijs

Zowel Clinton zelf als haar campagneteam kwamen niet met concreet bewijs voor haar aantijging, en volgens experts hadden de terroristen Trump toen nog niet ingezet als propagandamateriaal.

Trump, die zaterdagavond sprak bij een verkiezingsbijeenkomst in Mississippi, maakte geen gewag van de video van Al-Shabaab. Wel zei hij dat Clinton en de Amerikaanse president Barack Obama verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de opkomst van IS.

Het falende buitenlandbeleid zou volgens hem de oorzaak vormen van de opkomst van de terreurbeweging. Eerder zei hij ook dat zowel Clinton als Obama figureren in propagandamateriaal van IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.