buitenland

Trump: mag ‘Canadees’ Ted Cruz wel president worden?

Door Emile Kossen - 06 januari 2016

Donald Trump was een van de drijvende krachten achter de beweging die Barack Obama in 2012 ervan beschuldigde een Keniaan te zijn, en daarmee niet verkiesbaar tot president. Trump richt zich nu op een andere presidentskandidaat: ‘Canadees’ Ted Cruz.

‘Republikeinen moeten zichzelf de vraag stellen: willen we een kandidaat die misschien wel twee jaar in de rechtszaal moet zitten?’ zei Trump in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post. De vastgoedmagnaat wijst daarmee naar zijn grootste concurrent, Ted Cruz, en zijn geboorteplaats.

‘Ik weet dat sommige staten er naar kijken: het feit dat hij in Canada is geboren en dat hij een dubbel paspoort heeft. Zoiets wil je eigenlijk niet boven je hoofd hebben hangen.’

Amerikaanse moeder

Cruz, senator voor de Amerikaanse staat Texas, is inderdaad geboren in Canada. Hij heeft een Cubaanse vader en een Amerikaanse moeder. De senator is dus niet geboren op Amerikaanse bodem, maar het is de vraag of dat überhaupt nodig is om president te worden.

In de grondwet staat dat alleen ‘natural-born citizens’ aanspraak maken op het presidentschap. De term wordt verder niet uitgelegd, en de meeste juridisch experts denken dat het betekent dat in elk geval één van de ouders Amerikaans staatsburger moet zijn.

Toch heeft het Amerikaanse hooggerechtshof zich er nooit officieel over uitgesproken. Tot die tijd zal onduidelijk blijven wat de term in de grondwet precies betekent in de moderne samenleving.

Aanhoudend

De opmerkingen van Trump werden door Cruz met een grap weggewuifd. Cruz zegt zich te willen concentreren ‘op serieuzere zaken.’

De Amerikaanse president Obama heeft echter gemerkt dat een dergelijk verhaal langdurig de aandacht kan krijgen. De aanhoudende geruchten in 2008 en 2012 zorgden ervoor dat Obama uiteindelijk zijn officiële geboortebewijs naar buiten bracht. Nog altijd gelooft een deel van het Amerikaanse electoraat dat Obama eigenlijk geen Amerikaan is.

Angst voor Trump

Hooggeplaatste Republikeinen worden ondertussen steeds angstiger over het idee van Trump of Cruz als de officiële presidentskandidaat. Momenteel zijn de twee met voorsprong de meest populaire Republikeinen.

De opkomst van de politieke outsiders zou de partij op lange termijn ‘kunnen vernietigen’, zeggen bronnen tegen Politico. Onder hen ook Mitt Romney, de man die in 2012 de Republikeinse kandidaat was en verloor van Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.