buitenland

Trump onaangedaan door Al-Shabaab-video: ‘Ik zeg wat ik wil’

Door Elif Isitman - 04 januari 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weigert zijn toon over moslims te matigen. Net na de jaarwisseling verscheen een propagandavideo van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab waarin uitlatingen van Trump over moslims en de islam worden gebruikt.

Eerder in december beschuldigde de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de Republikein ervan terroristische groepen als Islamitische Staat (IS) in de hand te werken met zijn controversiële uitlatingen. Clinton noemde Trump ‘een van de beste recruiters van IS’.

Immigratiestop

Trump wees de suggestie van de hand en noemde Clinton een ‘leugenaar’. Alhoewel het campagneteam van Clinton en verschillende experts geen bewijs konden leveren voor haar bewering dat Trump een rol zou spelen in propagandamateriaal, verscheen hij eind vorige week in een filmpje van Al-Shabaab.

Het gaat om een 50-minuten durend filmpje over rassenongelijkheid in de Verenigde Staten. Een uitspraak van Trump in het bijzonder, waarbij hij in de nasleep van de aanslagen in Parijs en Californië een totale immigratiestop voor moslims oppert, wordt in het filmpje uitgelicht.

Desalniettemin weigert de Republikein zijn toon te matigen. ‘Ze gebruiken ook andere mensen,’ zegt Trump in de Amerikaanse talkshow Face the Nation. ‘Wat moet ik doen? Ik zeg wat ik wil.’

Op zondag suggereerde Michael Cohen, een vertrouweling van Trump, dat het campagneteam van Clinton de Al-Shabaab-video zou hebben gefabriceerd. Trump zelf zegt dit niet met zoveel woorden, maar reageert op Twitter wel opnieuw op de eerdere uitlatingen van Clinton.

Ook zegt Trump dat zijn kritiek op moslims de ogen van het publiek opent: ‘Er is een probleem, en ik benoem het. Mensen die het normaal gesproken niet met me eens zijn, zeggen nu: misschien heeft hij wel gelijk. We willen het verder onderzoeken,’ aldus de Republikein.

Steun

Hoewel Trump eerder ook vanuit zijn eigen Republikeinse partij veel kritiek kreeg over zijn uitlatingen, kan hij ditmaal op enige steun rekenen. Zijn mede-kandidaat Ben Carson zei vorige week dat politieke correctheid een groot probleem is, dat ‘de Verenigde Staten zal verwoesten als we niet wakker worden’.

Ook senator en presidentskandidaat Marco Rubio vindt niet dat Trump een rol speelt bij het rekruteren van nieuwe jihadisten: ‘Die jihadisten bestaan niet door Trump of een andere politieke campagne, ze zijn er omdat ze een radicale ideologie aanhangen, en ze die ideologie overal ter wereld met geweld nastreven. Trump is daar niet de oorzaak van’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.