buitenland

Turkije: 3 miljard is niet genoeg om migratiecrisis op te lossen

Door Thomas Borst - 22 januari 2016

De drie miljard euro die Turkije van de Europese Unie ontvangt, is niet genoeg om de migratiecrisis op korte termijn op te lossen. Daarvoor moet de EU nog een keer om tafel met de Turken, zegt de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Hij beandrukt dat zijn land al veel Syrische en Iraakse asielzoekers heeft opgevangen.

‘We willen niet bedelen om geld van de EU, maar voor een serieuze inzet om de last te delen, moeten we praten over de details van de crisis,’ zegt Davutoglu tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens de premier neemt Turkije zijn verantwoordelijkheid in de migratiecrisis met de opvang van asielzoekers. ‘Maar niemand kan verwachten dat Turkije de volledige last alleen kan dragen’, benadrukt hij.

Na lang onderhandelen sloot de EU eind november een akkoord met Turkije over de migratiecrisis. In ruil voor drie miljard euro en visumvrij reizen door Europa, beloofden de Turken om meer asielzoekers op te vangen en de Europese buitengrenzen beter te bewaken.

Met het akkoord tussen de Unie en Turkije zijn ook de onderhandelingen over het lidmaatschap van de EU nieuw leven ingeblazen. Davutoglu vindt dat de betrekkingen tussen Turkije en de Unie de laatste drie maanden ‘een positieve impuls’ hebben gekregen. Hij is optimistisch over het lidmaatschap. ‘Ik ben er zeker van, er komt een dag dat Turkije lid van de EU zal zijn.’

Akkoord

De deur naar Europa staat ondanks het akkoord met Turkije nog altijd wagenwijd open voor migranten. De Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ole Schröder verweet Turkije begin januari dat het de gemaakte afspraken niet nakomt. ‘Gemiddeld kwamen er per dag 3.200 nieuwe vluchtelingen naar ons land, en dat getal is de laatste dagen niet afgenomen,’ zei Schröder over de instroom.

Van de beloofde drie miljard euro, hebben de Turken echter nog geen cent ontvangen. De EU verwacht dat de lidstaten gezamenlijk twee miljard euro ophoesten, maar een aantal lidstaten vindt de bijdrage te hoog, waaronder Italië. De Italianen vinden dat de EU het volledige bedrag moet betalen.

Vorige week vrijdag konden de ministers van Financiën van de lidstaten geen overeenstemming bereiken over het fonds van Turkije. Italië heeft grote bezwaren tegen het akkoord, volgens minister Pier Carlo Padoan van Financiën is het nog te onduidelijk hoe Turkije het geld gaat besteden. De voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker noemde de Italiaanse houding ‘ongelofelijk‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.