buitenland

Turkije begint met terugsturen van visumloze Syriërs

Door Servaas van der Laan - 11 januari 2016

Turkije heeft een einde gemaakt aan het visumvrij reizen voor Syriërs die per vliegtuig of over zee indirect naar Turkije komen. Syriërs die rechtstreeks arriveren, laat Turkije nog wel toe.

De Turkse regering heeft na zes jaar de visumvrijstelling voor Syriërs per 8 januari opgeschort. Dit betekent dat Syriërs die met het vliegtuig of per boot naar Turkije reizen een reden voor hun komst moeten opgeven en een visum moeten bemachtigen.

Populaire route

Hiermee komt een einde aan een lange periode waarin Syriërs via Turkije zonder beperkingen naar Europa kunnen reizen. Veel Syrische vluchtelingen die naar Europa komen, zijn afkomstig uit Jordanië of Libanon. Zij vliegen veelal vanuit deze landen naar Turkije, waarna de reis per boot naar Griekenland wordt voortgezet.

Die route wordt nu door Turkije afgesneden. Ankara stuurde de afgelopen dagen de eerste tientallen Syriërs terug naar de plaats van herkomst. Een groep van 400 Syriërs dacht nog net op tijd op 7 januari naar Turkije te vertrekken, maar had de pech dat hun vliegtuigen niet op tijd vertrokken. Zij werden door Turkije tegengehouden.

Humanitair beleid

De maatregel geldt voor Syriërs die via reguliere weg naar Turkije komen. Turkije onderstreept dat Syriërs die over land naar Turkije vluchten nog altijd welkom zijn. Ook mensen op directe vluchten vanuit Damascus worden nog toegelaten. Het land doet dit uit ‘humanitaire overwegingen’.

Toch krijgt het land kritiek van mensenrechtenorganisaties. Amnesty International noemt de visumplicht voor Syriërs ‘schokkend’. Volgens de organisatie stelt Turkije Syrische vluchtelingen nu bloot aan gevaar.

EU-deal

In Turkije verblijven naar schatting 2 miljoen Syrische vluchtelingen. Een deel van hen trekt nu per boot richting Griekenland om vervolgens naar West-Europa te gaan.

Turkije heeft een deal met de Europese Unie (EU) gesloten waarin het land heeft beloofd migranten met bestemming Europa tegen te houden. Voorlopig lijken de acties van de Turken nauwelijks resultaat te hebben, aangezien de migrantenstroom ook in de winter aanhoudt. De EU waarschuwde Turkije vorige week dat het land niet genoeg doet om de migratiestroom terug te dringen. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is het indammen van de stroom migranten de topprioriteit van Nederland tijdens het voorzitterschap van de EU.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.