buitenland

Turkije krijgt zijn zin: Syrische Koerden niet bij overleg Syrië

Door Tom Reijner - 27 januari 2016

Een belangrijke partij bij het Syrische conflict heeft geen uitnodiging ontvangen voor de conferentie over een vredesoplossing. De PYD, het strijdersverbond van Syrische Koerden, zit niet om de tafel in het Zwitserse Genève.

De speciale gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, die de overlegronde organiseert, vindt dat de PYD ‘de meeste problemen veroorzaakte’ en dat er daarom geen invitatie is verstuurd, laat de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius weten.

Het hing al wel een beetje in de lucht: aangezien Turkije niet wil dat de Koerden meedoen. Premier Ahmet Davutoglu ziet de PYD – voluit de Koerdische Democratische Unie Partij – als een ‘verlengstuk van de PKK’.

Als ‘deze terroristische groepering’ wel komt, boycotten we de onderhandelingen, sprak minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu tegenover tv-zender NTV.

Rusland is het oneens met deze houding. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zou het ‘oneerlijk’ en ‘contraproductief’ zijn om vredesgesprekken te houden zonder dat de Syrisch-Koerdische partij daarbij aanwezig is.

Kobani

De Syrische Koerden leveren strijd tegen Islamitische Staat (IS), en speelden een voorname rol bij de verovering van Kobani. IS is geen gesprekspartner.

Het is maar zeer de vraag of de conferentie, die vrijdag begint, ook maar enig resultaat oplevert. De partijen konden het in de aanloop naar de overlegronde nauwelijks eens worden over wie er mocht aanschuiven.

Assad

Het is nog niet duidelijk of de oppositie wel met het Syrische regime van president Bashar al-Assad wil praten. Wie er los van de Syrische regering wel meedoen, moet nog blijken. Volgens Fabius zal een Syrische oppositiegroep die de steun heeft van Saudi-Arabië de onderhandelingen leiden.

Het Syrische leger boekte gisteren nog een succes: de zuidelijk gelegen strategische stad Sheikh Miskeen werd heringenomen. De plaats ligt op een van de belangrijkste routes tussen de hoofdstad Damascus – waar het regime zetelt – , Deraa en de grens met Jordanië. Russische gevechtstoestellen zouden met hun bommen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het offensief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.