buitenland

‘Vredesbesprekingen Syrië bij voorbaat mislukt’

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2016

Het lijkt er niet op dat de vredesonderhandelingen in Genève voor Syrië tot veel resultaten zullen leiden. Alleen de Syrische regering lijkt voorlopig van plan om aan de gesprekken mee te doen.

‘De vredesonderhandelingen in Genève zijn bij voorbaat al een complete mislukking,’ zei een Westerse diplomaat vrijdag voorafgaande aan de conferentie in Genève.

Syrische regering

Alleen de Syrische regeringsdelegatie onder leiding van VN-ambassadeur Bashar Jaafari kwam vrijdag aan bij het gebouw van de Verenigde Naties in Genève.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft vrijdag al een eerste ontmoeting met de regeringsdelegatie. Dat moet het beginpunt zijn van een vredesconferentie die moet helpen de burgeroorlog in Syrië te beëindigen.

Gesprekspartner

‘Als je wilt deelnemen aan onderhandelingen, moet je een gesprekspartner hebben. Het is een prachtige gelegenheid voor het regime om te laten zien dat het aan hen niet ligt’, zei de diplomaat.

De Syrische oppositiegroep (HNC) liet vrijdag weten wel af te zullen reizen naar Genève. Ook zij zullen met de VN-gezant spreken, maar de HNC liet weten niet mee te zullen werken aan een ‘politiek proces’ met de Syrische regering. Het is daarom niet duidelijk of de oppositiegroep aan zal schuiven bij de vredesbesprekingen.

Afwezig

De meeste partijen die werden uitgenodigd, zullen niet in Genève verschijnen. Een door Saudi-Arabië gesteunde coalitie van tegenstanders van Assad heeft gezegd niet te komen zo lang plaatsen worden gebombardeerd of belegerd. Een andere belangrijke partij zijn de Koerden, die een groot deel van het noordoosten van Syrië controleren, en hebben bewezen als een van de weinige groepen in staat te zijn grondgebied van Islamitische Staat te veroveren.

Uitgesloten

Maar de Koerden zijn uitgesloten van de gesprekken omdat Turkije ze er niet bij wil hebben. De Koerden zeggen dat hun afwezigheid betekent dat de besprekingen gedoemd zijn te mislukken.

De gesprekken hadden eigenlijk afgelopen maandag al moeten beginnen, maar onder meer Rusland, Turkije en de Verenigde Staten konden het niet eens worden over welke strijdende partijen moesten worden uitgenodigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.