buitenland

Vredesoverleg Syrië: ‘Ook gematigde oppositie komt niet’

Door Emile Kossen - 28 januari 2016

Voordat ze überhaupt begonnen zijn, lijken de VN-gesprekken die moeten leiden tot vrede een kansloze missie. De gematigde Syrische oppositie geeft aan niet naar Geneve te zullen komen.

Dat zei een voorman van de Syrische oppositie George Sabra tegen de Arabische televisiezender Al-Habath. ‘Er zal zeker geen delegatie aanwezig zijn namens de Syrische oppositie,’ zei Sabra.

Het oppositiefront, dat de steun heeft van Saudi-Arabië, maakte eerder al bekend alleen te willen aanschuiven bij de gesprekken als het regime van Bashar al-Assad en zijn internationale bondgenoten Rusland en Iran zouden stoppen met het uitvoeren van luchtaanvallen. Omdat daar geen sprake van is, ziet de oppositiegroep nu af van deelname aan de onderhandelingen.

Koerden

De gesprekken hadden eigenlijk afgelopen maandag al moeten beginnen, maar onder meer Rusland, Turkije en de Verenigde Staten konden het niet eens worden over welke strijdende partijen moesten worden uitgenodigd.

Eerder kreeg Turkije al zijn zin, toen bleek dat de Koerdische PYD geen uitnodiging van de Verenigde Naties had gekregen. Dat leidde tot irritatie bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die het ‘oneerlijk’ en ‘contraproductief’ noemde om vredesgesprekken te houden zonder dat de Syrisch-Koerdische partij daarbij aanwezig is.

Assad

De VN-gesprekken lijken nu uit te lopen op een kansloze missie, omdat uit Syrië alleen de Syrische president Assad aanwezig is. Verder schuiven landen aan die een rol spelen in het conflict: dat zijn onder meer Amerika, Rusland, Turkije, Saudi-Arabië en Iran.

Westerse landen willen zo snel mogelijk van de Syrische leider af. Rusland en Iran zeggen dat Assad zich verkiesbaar moet kunnen stellen in nieuwe verkiezingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.