buitenland

‘Vrouwelijke migranten vaak misbruikt bij reis naar Europa’

Door Thomas Borst - 18 januari 2016

Vrouwelijke asielzoekers die vanuit Turkije of Griekenland via de Balkan naar West-Europa reizen, hebben regelmatig te maken met geweld en seksuele intimidatie. Griekenland, Hongarije en Kroatië worden als de onveiligste plekken genoemd voor vrouwen.

Dat kwam omdat ze in die landen een slaapzaal moesten delen met honderden mannen. Sommige vrouwen weigerden te eten en drinken, om te voorkomen dat ze naar dezelfde toiletten moesten als de mannen, schrijft Amnesty International maandag in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie baseert de bevindingen op gesprekken met veertig vrouwelijke vluchtelingen in Duitsland en Noorwegen die via Turkije naar Griekenland zijn gereisd. Beveiligingspersoneel, smokkelaars of andere migranten zouden druk hebben uitgeoefend om seks met ze te hebben. Een groot deel van de vrouwen zegt ook financieel uitgebuit te zijn.

De angst voor verkrachtingen nam toe toen de vrouwen badkamers moesten delen met de mannen. Een van de vrouwelijke asielzoekers zegt dat een Duitser zijn uniform had aangeboden in ruil voor gezelschap. Andere asielzoekers klagen over geweld door politie en beveiligingspersoneel.

Vrouwen ondervertegenwoordigd

In 2015 staken meer dan een miljoen migranten de Europese grenzen over. Het grootste deel van die migratiestroom bestond uit mannen tussen de 18 en 35 jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in november 4.460 asielverzoeken door mannen werden gedaan en 1.920 door vrouwen.

Elsevier verklaarde in oktober waarom juist jonge mannen de reis naar Europa wagen en vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. De voornaamste reden is dat Syrische mannen hun dienstplicht willen ontlopen met de oversteek naar Europa. Vaak laten ze hun familie achter omdat de andere familieleden niet direct in gevaar zijn. Anderen vinden de reis naar Europa te duur of te gevaarlijk voor hun vrouw en kinderen.

Uit het rapport van Amnesty blijkt dat reizen naar Europa vanuit Turkije en Griekenland zeer gevaarlijk kan zijn voor vrouwen. De mensenrechtenorganisatie roept regeringen en hulporganisaties op om de veiligheid van vrouwelijke vluchtelingen te waarborgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.