buitenland

Vuurgevecht migrantenkamp Frankrijk: ‘De maffia runt dit kamp’

Door Thomas Borst - 27 januari 2016

Drie asielzoekers zijn dinsdagmiddag gewond geraakt bij een vuurgevecht in een migrantenkamp in Grande-Synthe, vlakbij de Franse stad Duinkerken. Twee andere migranten raakten gewond door messteken en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Volgens migranten die in het kamp verblijven, ging het om een afrekening tussen twee rivaliserende bendes, ze vochten een conflict uit over de controle van het kamp.

Diverse Franse media schrijven dat ongeveer honderd politieagenten de ruziënde groepen uit elkaar konden krijgen, maar zij konden niet voorkomen dat vijf personen gewond raakten. Twee gewonde migranten zijn overgebracht naar het medisch centrum van Duinkerken.

Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar. Een getuige vertelt aan de Franse krant La Voix du Nord dat hij de indruk kreeg dat er heen en weer werd geschoten. In totaal hoorde hij ongeveer twintig schoten.

Andere migranten zeggen dat het om ‘een afrekening tussen twee rivaliserende bendes’ zou gaan. Een groep Libanese asielzoekers stond lijnrecht tegenover een groep Afghaanse migranten. Inzet van het gewelddadige conflict was de controle over het kamp. De asielzoekers zeggen dat ‘de maffia de plek runt’.

Calais

Het kamp van Grande-Synthe is een geïmproviseerd migrantenkamp waar mensen in tenten verblijven. Er leven ongeveer drieduizend asielzoekers, onder wie veel Koerden. Het kamp ligt op ongeveer 35 kilometer van de havenplaats Calais.

Ook daar bevinden zich duizenden migranten. Het kamp in Calais is inmiddels uitgebouwd tot een compleet migrantendorp. Door de slechte omstandigheden wordt dat ook wel ‘The Jungle’ genoemd.

Naar schatting blijven er tussen de 4.000 en 6.000 migranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten in Calais.  Elke dag komen er ongeveer 100 bij. Net als in Duinkerken is de sfeer in Calais vaak grimmig. De asielzoekers in Calais en Duinkerken hopen op een kans om het kanaal over te steken en in Groot-Brittannië te belanden.

Wapens

De oversteek vanuit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk blijkt vaak moeilijk te maken en daarom moeten de duizenden asielzoekers vaak lang wachten in de geïmproviseerde kampen, zonder enig toekomstperspectief.

Dat de migranten in Grande-Synthe over wapens beschikken om te vechten voor de leiding over het kamp, moet de Franse politie zorgen baren. Agenten zijn inmiddels met een onderzoek gestart naar de potentiële verdachten. Ook doorzoekt de politie de tenten op zoek naar nog meer wapens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.