buitenland

Waarom horen we nu pas van de aanrandingen in Keulen?

Door Servaas van der Laan - 05 januari 2016

Bij het centraal station van Keulen zijn met Oudjaar tientallen vrouwen aangerand, beroofd en een enkeling zelfs verkracht. Waarom komt dit nieuws pas dagen na de gebeurtenissen naar buiten?

1 januari

Wie het officiële persbericht van de politie in Keulen van 1 januari moet geloven, denkt dat de jaarwisseling in de Duitse plaats er één als alle anderen was. Net als vorige jaren verliep Oud en Nieuw ‘vreedzaam’ en was de stemming ‘uitgelaten’ op de bruggen over de Rijn en in het centrum van de stad.

De politie deelde 20 boetes uit wegens vernieling (5 meer dan het jaar ervoor) en noteerde 80 incidenten waarbij lichamelijk letsel werd aangebracht (2 meer dan vorig jaar).

Daarnaast moest kort voor middernacht het plein voor het station en bij de Dom ontruimd worden om ‘massapaniek door vuurwerk’ te voorkomen onder de ongeveer duizend feestvierders. Met geen woord wordt dan nog gerept over de aanranding van vrouwen.

2 januari

Op Nieuwjaarsdag komen bij de politie van Keulen meerdere meldingen binnen van vrouwen die zeggen te zijn aangerand door groepjes mannen. In totaal verklaren 30 vrouwen onafhankelijk van elkaar tijdens de jaarwisseling door mannen te zijn omsingeld en te zijn aangerand.

Ook zijn sommige vrouwen bestolen. Alle vrouwen verklaren dat het om mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk gaat. De politie besluit een onderzoeksteam op de zaak te zetten. Dit wordt op 2 januari op de website van de politie gemeld.

3 januari

Op zondag 3 januari maakt de politie in Keulen samen met de landelijke politie bekend dat er ’s ochtends vroeg vijf verdachten zijn gearresteerd wegens aanranding en diefstal.

De vijf mannen, van 18, 19, 21, 22 en 24 jaar oud, werden in de kraag gevat kort nadat zij op het station van Keulen meerdere vrouwen hadden aangesproken en betast. De politie onderzoekt of het vijftal ook betrokken is bij de aanrandingen tijdens de Oud en Nieuwviering.

4 januari

Vier dagen na de misstanden tijdens de jaarwisseling houdt de politie van Keulen om 14.00 in de middag een persconferentie. Tijdens de persconferentie wordt verteld dat er in de dagen na de jaarwisseling tientallen aangiftes zijn binnengekomen van vrouwen die zeggen te zijn aangerand, bestolen of zelfs verkracht op het plein voor het centraal station van Keulen. Daarnaast zijn er meerdere getuigenissen van personen die de misstanden bevestigen.

Bij hoge uitzondering vertelt de politie dat het in bijna alle gevallen om mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk ging. Door de persconferentie wordt het nieuws door alle landelijke media en enkele buitenlandse media (onder wie Nederlandse) opgepikt en krijgt het landelijke aandacht. Politici en politiebestuurders reageren geschokt op het nieuws.

Het blijft de vraag waarom de politie de misstanden pas vier dagen na de jaarwisseling bekendmaakte. De politie in Keulen zegt zelf pas in de dagen na de gebeurtenissen een beeld te hebben gekregen van de grootschaligheid van de misstanden. Mogelijk hebben de vele berichten op sociale media van vrouwen die zeiden te zijn aangerand ertoe bijgedragen dat de zaak publiekelijk werd gemaakt.

5 januari

Bronnen bij de politie in Keulen melden aan de lokale krant Rheinische Post dat er meerdere keren is gewaarschuwd voor de criminele groepen in de stad.

Volgens de politie zijn er in Keulen ‘wetteloze gebieden’ waar grote groepen allochtonen de dienst uitmaken. De burgemeester van Keulen, Henriëtte Reker, reageert geschokt en belooft de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.