buitenland

Werkt Griekenland niet mee? ‘Zet het land uit Schengen’

Door Elif Isitman - 23 januari 2016

Griekenland moet uit de Schengenzone worden gezet als het land niet meer doet aan grensbewaking. Het land ligt al geruime tijd dwars bij de bewaking van de zuidoostelijke grenzen, waar veel migranten vanuit Turkije illegaal de oversteek naar de Europese Unie maken.

Als het land niet eindelijk werk gaat maken van de bescherming van de buitengrenzen van Schengen, moet het uitsluiten van Griekenland uit de zone serieus overwogen worden, zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner tegen de Duitse krant Die Welt.

Mythe

Volgens Mikl-Leitner is het ‘een mythe’ dat de Grieks-Turkse grens niet kan worden bewaakt. De Griekse marine behoort tot de sterkste van Europa en kan ook betrokken worden bij de beheersing van de migratiestroom. Het geduld begint op te raken, aldus de minister. Een (tijdelijke) uitsluiting van het land moet dan ook als serieuze optie worden overwogen.

Als de Grieken blijven dwarsliggen, dan kan uiteindelijk worden besloten om de binnengrenzen beter te gaan beschermen. Hierdoor zou irreguliere migratie vanuit Griekenland naar de rest van Schengen een stuk moeilijker worden.

Binnengrenzen

Meerdere Schengenland, zoals Duitsland, Oostenrijk, België, Zweden en Denemarken, denken over de verlenging van interne grenscontroles. De verlenging zou daarmee langer moeten duren dan eind 2017.

Maandag spreekt Mikl-Leitner in Amsterdam met andere Europese lidstaten, onder meer over plannen voor een Europese kustwacht. Ook de verlenging van de grenscontroles wordt dan besproken. Als er een meerderheid voor is, dan moet de Europese Commissie onderzoeken of de Schengenzone in gevaar is zonder controles aan de binnengrenzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.