buitenland

Wie is de Keulse burgemeester Henriette ‘armlengte’ Reker?

Door Lilit Martirosova - 06 januari 2016

Ze is de eerste vrouwelijke – en partijloze – burgemeester van Keulen en overleefde een dag voor haar overwinning een aanslag op haar leven. Nu zijn alle ogen wederom gericht op Henriette Reker (59) en haar stad, vanwege de massale aanrandingen tijdens Oud en Nieuw en haar opmerkelijke uitspraken erover.

Afgelopen oktober won ze met meer dan de helft van de stemmen de burgemeestersverkiezingen in Keulen. Dat was bijzonder, want ze was niet alleen de eerste vrouwelijke burgemeester van Keulen, maar ook nog eens de eerste partijloze. Ze werd tijdens haar campagne wel gesteund door het christendemocratische CDU van Merkel, de liberale FDP en de Groenen.

Henriette Reker is geboren en getogen in Keulen, studeerde rechten en werkte vervolgens jarenlang als jurist. In 2010 werd ze wethouder.

Opvang asielzoekers

Reker was als wethouder verantwoordelijk voor de huisvesting en integratie van asielzoekers in Keulen. Ze staat erom bekend groot voorstander te zijn van het ruimhartige asielbeleid van Angela Merkel.

Ze zorgde voor veel opvangplekken in de stad, zo ook in een door de gemeente aangekocht vier-sterrenhotel. Dit zorgde in Duitsland voor veel commotie, omdat de opvang te luxe bevonden werd voor de asielzoekers.

Aanslag

Het burgemeesterschap van Reker kende geen makkelijke start. Ze kwam in oktober in het nieuws toen ze nog kandidaat was voor de burgemeestersverkiezingen in de Duitse stad. Reker liep op een markt waar een campagne-activiteit gaande was van de CDU, toen ze werd aangevallen door een man met een mes. De man stak vier keer op haar in, terwijl ze bij een kraampje stond. Reker werd geraakt in haar nek en werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Later werd bekend dat dader handelde uit onvrede over het Duitse vluchtelingenbeleid. Ze overleefde de aanslag en een dag later won ze de verkiezingen met meer dan de helft van de stemmen.

Massa-aanrandingen

De afgelopen dagen waren alle ogen weer gericht op Reker, na het nieuws over de massa-aanrandingen bij het centraal station van Keulen tijdens de jaarwisseling. Tientallen vrouwen werden aangerand, beroofd en een enkeling zelfs verkracht door, volgens getuigenissen, een grote groep mannen met Noord-Afrikaans uiterlijk.

Binnenkort is het carnaval in de stad en de stad vreest voor een herhaling van taferelen. Dinsdag sprak de burgemeester tijdens een persconferentie, waarin ze aangaf afspraken te hebben gemaakt met de politie en justitie om een nieuwe reeks aan massa-aanrandingen tijdens grote vieringen te voorkomen.

Een onderdeel van die maatregelen, een gedragscode voor vrouwen en jongemannen ‘uit andere culturen’, deed veel wenkbrauwen fronsen.

Gedragscode

‘We moeten aan mensen van andere culturen uitleggen hoe we hier carnaval vieren, zodat ze begrijpen dat blij gedrag niet hetzelfde is als seksuele openheid,’ zei Reker over de gedragscode die is samengesteld voor vrouwen en mannen. Vrouwen wordt onder meer geadviseerd om ‘op armlengte afstand van vreemde mannen te blijven’. Vooral dat laatste is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Onder anderen minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken, vindt haar reactie niet gepast. Hij schreef op Facebook dat Reker een compleet verkeerd signaal geeft met haar woorden. Volgens  de minister ‘past het niet ook maar de suggestie te wekken dat de slachtoffers er zelf iets aan kunnen doen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.