buitenland

Zelfs als hij afwezig is, steelt Donald Trump de show

Door Thomas Borst - 29 januari 2016

De Republikeinse presidentskandidaten hielden donderdagavond hun laatste debat voor de voorverkiezingen in Iowa. Donald Trump debatteerde niet mee met de kandidaten wegens een geschil met debatleider Megyn Kelly, maar de uitgesproken miljardair kreeg niettemin voldoende aandacht.

Zo was er kritiek op Trumps afwezigheid. Ted Cruz – de belangrijkste concurrent van de vastgoedmagnaat – deed een poging Trump te imiteren. ‘Ik ben een gek en iedereen op dit podium is stom, dik en lelijk,’ aldus Cruz. Jeb Bush zei verschillende keren dat hij Trump ‘erg miste’. ‘Hij was zoals een teddybeer voor mij. We hebben altijd een liefdevolle relatie gehad, in de debatten en in onze tweets.’

Trump zelf kreeg die opmerkingen waarschijnlijk pas later mee, want hij was bezig met een alternatieve campagne tijdens het debat. In de plaats Des Moines, in de staat Iowa, organiseerde hij een evenement waarbij hij geld inzamelde voor oorlogsveteranen en gewonde soldaten.

Peilingen

De eerste voorverkiezingen zijn in Iowa en Trump is volgens de opiniepeilingen de favoriet, al heeft hij slechts een krappe voorsprong op Cruz. Laatstgenoemde werd bij het door nieuwszender Fox georganiseerde debat een aantal keer aan de tand gevoeld. Na een paar kritische vragen, zei hij te overwegen het debat te verlaten.

Marco Rubio was dat niet van plan. ‘Wat jullie ook vragen, ik blijf.’ Rubio en Cruz werden door Kelly gewezen op hun verleden op immigratiebeleid. Beide kandidaten ontkenden dat ze in het verleden humaner waren dan ze nu zijn.

Scherp

Kelly was scherp als presentator en had het vooral gemunt op Cruz, die niet kon profiteren van de afwezigheid van zijn belangrijkste concurrent. Trump nam geen deel aan het debat na een conflict met organisator Fox News. Hij vindt dat hij te streng werd behandeld bij het vorige debat door Kelly.

Ondanks zijn afwezigheid wist Trump de aandacht op zich te vestigen bij het debat op Fox. Zijn evenement werd uitgezonden op de andere Amerikaanse nieuwszenders. En de naam die het meest werd genoemd op Twitter: Donald Trump. Ook via Google werd zijn naam het vaakst opgezocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.