buitenland

Zürich: ook buiten de Duitse grenzen werden vrouwen aangerand

Door Elif Isitman - 07 januari 2016

De massa-aanrandingen die zich in verschillende steden hebben voorgedaan rond Oud en Nieuw, blijken niet alleen beperkt tot Duitsland. Ook in de Zwitserse stad Zürich hebben vrouwen nu melding gemaakt van seksueel geweld en diefstal.

Zes vrouwen hebben aangifte gedaan van aanranding door mannen met een ‘donkere huidskleur’, meldt de Zwitserse krant Tages Anzeiger. Daarnaast zijn er 25 aangiften gedaan van diefstal.

Portemonnee

De vrouwen zouden eerst seksueel zijn lastiggevallen, en pas achteraf hebben gemerkt dat hun portemonnee of telefoon weg was. Dit verhaal komt overeen met getuigenissen vanuit Keulen, Hamburg en Stuttgart. Ook hier vertelden vrouwen dat ze na de aanranding pas opmerkten dat ze bezittingen kwijt waren.

De Zwitserse politie maakt zich zorgen dat het mogelijk om hetzelfde patroon gaat als in Keulen. De politie heeft slachtoffers gevraagd zich te melden, zodat een goed beeld kan worden gevormd van de gebeurtenissen en de aantallen.

Asielzoekers

In Keulen hebben in totaal 121 mensen aangifte gedaan van diefstal. In een kwart van deze gevallen was ook sprake van aanranding. Donderdag kwam uit politiebronnen naar voren dat de daders voor het grootste gedeelte Syrische asielzoekers zijn geweest, en geen ‘Noord-Afrikaanse bendes’, zoals eerder werd beweerd.

In Hamburg kwamen donderdag nog eens zeventig aangiften binnen van diefstal, waarvan 23 inclusief aanranding. Ook in het centrum van Frankfurt zijn enkele vrouwen seksueel lastiggevallen. Vooralsnog zijn daarvoor slechts twee aangiftes gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.