#American Dreamers

5 verrassingen nu Amerikaanse verkiezingsrace volop draait

Door Tom Reijner - 09 februari 2016

De campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien inmiddels op volle toeren, en die verlopen niet bij iedereen even soepel. Neem bijvoorbeeld Jeb Bush. Donald Trump is tegen de verwachting in succesvol, iets dat geldt ook voor Bernie Sanders bij de Democraten.

Wie verrassen er (misschien ook zichzelf) en wie vallen er verrassend tegen? Een tussenstand, vlak voor de nieuwe voorverkiezingen dinsdag van start gaan in New Hampshire.

1. Zakt Jeb Bush definitief door het ijs?

Ooit was hij de gedoodverfde favoriet voor de eindzege, maar hoe anders is dat nu? Zijn campagne is bleek, verloopt stroef, en Bush maakt een houterige indruk, met soms zelfs ronduit ongemakkelijke momenten.

De ex-gouverneur van Florida, afkomstig uit een machtige politieke familie, weet eenvoudigweg niet te overtuigen. En als hij inderdaad afhaakt – waar het na Iowa alle schijn van heeft – heeft hij minstens 100 miljoen dollar opgebruikt. Geld dat dus in rook is opgegaan.

2. De trollende ‘Bernie Bros’ van Sanders

De 74-jarige Bernie Sanders blijkt daarentegen een geduchte kandidaat voor Hillary Clinton. De steun komt uit onverwachte hoek: jonge kiezers lijken zich namelijk massaal achter hem te scharen. In Iowa legde hij het maar net af tegen Clinton, in New Hampshire maakt hij een veel grotere kans op de zege.

Maar wie succesvol is, kan ook de wind van voren verwachten, ondervindt Sanders nu. Er is wat ophef rond de ‘Bernie Bros‘, een groep mannelijke aanhangers die Clinton dikwijls op een seksistische manier online aanvallen. ‘Walgelijk,’ zei Sanders, ‘hier wil ik niets mee te maken hebben.’

3. Maar…hebben vrouwen wel trek in Clinton?

Dat is nu juist het probleem. Behoort Clinton al niet te veel bij het politieke meubilair om nog populair te zijn onder jonge kiezers? The Washington Post schreef zondag dat de 68-jarige door de wol geverfde Democraat het steeds minder goed doet bij vrouwen, en dan vooral bij jongere. Deze kiezers zouden zich veel gerieflijker voelen bij Sanders.

Pijnlijk voor Clinton, juist omdat zij zo graag de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wil worden. Ex-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright (ooit de eerste vrouw op die post) sprak de vrouwen op een snedige manier aan op hun ‘weglopen’: ‘Er is een speciale plek ingeruimd in de hel voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.’

4. De implosie van wonderdokter Ben Carson

In het najaar deed Ben Carson, een gepensioneerde chirurg, het plotseling er goed in de peilingen. Zijn conservatieve, niet zelden controversiële boodschap voor kiezers viel in goede aarde, maar rond de jaarwisseling keerde het tij. Mijn campagne is een puinhoop, suggereerde hij, en prompt gaf zijn campagneleider aan niet meer met Carson overweg te kunnen.

Hij diende, samen met twintig anderen, zijn ontslag in. In Iowa kreeg Carson 9,3 procent van de stemmen, goed voor drie kiesmannen. Winnaar Ted Cruz kreeg er acht. Maar Carson denkt er ondanks alle tegenslag niet aan om nu al uit de race te stappen.

5. De onwaarschijnlijke opkomst van Donald Trump

Wellicht de grootste verrassing tot dusver is wel de opmars van vastgoedmagnaat Donald Trump. De 69-jarige kandidaat voor de Republikeinen gooit steevast hoge ogen in de peilingen, maar kon zijn populariteit onder een groot deel van de kiezers in Iowa nog niet verzilveren.

Trump is goed voor ruzies, controverses – bijvoorbeeld de moslimban – maar die lijken niet aan hem te blijven kleven. Integendeel: zijn uitspattingen blijken volgens de peilingen te worden gewaardeerd. Veel politiek analisten verwachtten dat hij het niet zo lang zou volhouden, maar intussen staat Trump nog altijd volop in de belangstelling – en hoog in de polls.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.