buitenland

Amerikanen: ‘Wij hebben IS laatste jaar verzwakt’

Door Emile Kossen - 05 februari 2016

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) is het afgelopen jaar 20 procent van zijn strijdkrachten in Syrië en Irak kwijtgeraakt. Zowel de Amerikanen als de Russen geloven dat het een gevolg is van hun eigen militaire acties.

De cijfers over de staat van IS staan in een inlichtingenrapport dat donderdagnacht naar buiten is gebracht door het Witte Huis. ‘Islamitische Staat heeft de afgelopen tijd significante verliezen geleden,’ zegt Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest.

Ook is er een groeiend aantal IS-strijders dat deserteert en kost het de terreurgroep steeds meer moeite om nieuwe buitenlandse strijders naar Syrië en Irak te lokken. Het resultaat: de Amerikanen schatten dat IS in Syrië en Irak momenteel een strijdkracht heeft van zo’n 25.000 jihadisten, een daling van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Tegenstrijdige coalities

Volgens de Amerikanen is het zwakker worden van IS het gevolg van de luchtaanvallen uitgevoerd door de internationale coalitie, bestaande uit Amerika, West-Europese landen, Turkije en Saudi-Arabië. De coalitie startte in 2014 met bombardementen tegen IS, waarbij naar schatting in totaal 28.000 IS-strijders om het leven kwamen. Ook raakte de terreurgroep 40 procent van zijn territorium in Irak kwijt.

De Russen zeggen dat het juist door hun militaire interventie komt dat Islamitische Staat zwakker is dan een jaar geleden. Sinds de inmenging van Rusland en Iran in de Syrische burgeroorlog heeft het regime van Bashar al-Assad op verschillende plekken in het land territorium kunnen heroveren, op zowel IS als op gematigde rebellengroepen. Daarbij vielen duizenden doden.

Grondoorlog

Een scenario waarin de twee militaire coalities, onder leiding van de Russen en de Amerikanen, samen de strijd aangaan met IS lijkt steeds onwaarschijnlijker te worden. Nadat de VN-vredesonderhandelingen tussen Assad en de Syrische oppositie deze week werden stopgezet, zei Saudi-Arabië donderdag bereid te zijn om duizenden soldaten naar Syrië te sturen.

Het is de eerste keer dat Saudi-Arabië – dat wel al luchtaanvallen uitvoert – dergelijke uitspraken doet. Het land wil mogelijke grondoperaties coördineren met Turkije. De twee landen willen niet alleen IS bestrijden, ze willen ook af van de Syrische president Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.