buitenland

‘Angsthaas’ Cameron probeert mij te ontlopen, zegt Farage

Door Tom Reijner - 15 februari 2016

‘Tijdgebrek’: dat geeft de Britse premier David Cameron volgens bronnen in Brussel op als reden om niet te praten met de fractievoorzitters van het Europees Parlement. Die afspraak stond al een tijdje op de agenda, maar gaat nu dus niet door.

Er stond voor dinsdag een vergadering gepland van de leiders in het EU-parlement waar Cameron zou aanschuiven om te praten over zijn eisen voor een lidmaatschap van zijn land in de Europese Unie. Maar het komt even niet uit, aldus Camerons woordvoerder. Het komt er op neer dat de premier zijn tijd beter kan besteden.

Confrontatie

Een directe confrontatie met onder meer de flamboyante en welbespraakte Nigel Farage, leider van de Britse eurosceptische UKIP-partij, wordt zo vermeden. Farage is een van de felste voorstanders van een Brexit, en hij reageert dan ook boos op het besluit van Downing Street 10. ‘Angsthaas,’ reageerde hij.

Maar verbaasd  is de UKIP-leider niet: ‘Het is niet alleen een zielige deal, maar hij zou ook niet willen dat ik hem de feiten voorleg. Want mocht hij het referendum inderdaad winnen, zal het Europees Parlement dit vetoën. ‘Farage beschuldigt de Conservatieve premier ervan dat hij miljoenen mensen ‘beledigt’ met zijn weigering de UKIP-voorman te ontmoeten.

Met zijn afzegging ontloopt Cameron overigens ook Marine Le Pen van de fractie Europa van Naties en Vrijheden, waar ook Geert Wilders’ PVV bij is aangesloten.

Brexit

Donderdag en vrijdag is er een top in Brussel met alle regeringsleiders en staatshoofden van de EU om een deal te sluiten om een vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie, Brexit genaamd, te vermijden. Het vraagstuk wordt waarschijnlijk nog voor 2017 voorgelegd aan de Britse burger in een referendum.

De premier zelf is voorstander van een blijvend Brits lidmaatschap, maar wel in ruil voor een hernieuwde positie van zijn land binnen de Unie. Sinds begin deze maand ligt er voorstellen op tafel van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die eind februari worden besproken op een EU-top.

Hoewel het Europees Parlement de deal niet kan goed- of afkeuren, zal het wel moeten stemmen over veranderingen van EU-wetgeving. De Britse premier komt dinsdag overigens wel naar Brussel, maar voor een gesprek met voorzitter Martin Schulz. Ook voert hij gesprekken met een paar parlementsleden die betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.