buitenland

Asielzoekers België keren ‘ontgoocheld’ terug naar Bagdad

Door Tom Reijner - 01 februari 2016

Zo’n honderd Iraakse asielzoekers hebben maandagochtend het vliegtuig gepakt van Brussel naar Bagdad. Volgens de Belgische staatssecretaris van Asiel Theo Francken gebeurde dat op vrijwillige basis.

De meesten van hen zijn alleenstaande mannen, die ‘ontgoocheld’ zouden zijn in ‘het land van melk en honing’, zegt Francken. Naar nu blijkt zijn de asielzoekers erachter gekomen dat ‘Europa niet het Eldorado is dat ze voor ogen hadden’.

Veldbed

De situatie hier was, volgens Francken, die zelf aanwezig was bij het vertrek van de in totaal 109 Irakezen op het Brusselse vliegveld Zaventem, niet wat mensensmokkelaars hen voorspiegelden. ‘Ergens op een veldbed in een kazerne moeten slapen, is niet wat ze hadden verwacht (…) en waarvoor ze heel veel geld hebben betaald.’

‘Het is de eerste keer dat een vlucht speciaal wordt gecharterd voor vrijwillige terugkeer,’ aldus zijn woordvoerder. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie is een deel van de teleurgestelde asielzoekers afgewezen (uitgeprocedeerd dus). Een ander deel zou nog in procedure zitten, schrijft Het Laatste Nieuws.

Een van hen zegt anoniem voor de camera van de VRT dat ze ‘liever in Irak sterven, dan in België te blijven’. Het eten was slecht, en ook het slapen in een tent beviel niet. ‘Ze denken dat als ze hier aankomen ze 3.000 euro netto krijgen, een wagen, een appartement,’ zegt Francken.

De asielzoekers krijgen 300 euro mee, schrijft het Belgische tijdschrift Knack, en ze worden in Irak een jaar lang begeleid in hun zoektocht naar een baan.

Ontmoediging

Het percentage asielzoekers uit Irak was vooral in de zomermaanden erg hoog. België zag in augustus een enorme toename in het aantal asielverzoeken uit Irak. Was het percentage in juni nog 16,6 procent, in augustus lag dit percentage op 46,7 procent (2.160 op een totaal van 4.621 aanvragen). Het ging opvallend vaak om alleenreizende jonge mannen uit de hoofdstad Bagdad, die in de meeste gevallen een ongeloofwaardig en stereotiep verhaal vertelden.

Vanwege deze influx besloot Francken al een ontmoedigingscampagne te beginnen. Via Facebook werden (Iraakse) jongeren opgeroepen toch vooral niet naar België af te reizen. Dat heeft geen zin, want een permanent verblijf is allerminst zeker, was de waarschuwing van de staatssecretaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.