buitenland

Assad: ‘Ik ga door tot ik heel Syrië heb heroverd’

Door Thomas Borst - 12 februari 2016

De Syrische president Bashar al-Assad lijkt niet bepaald onder de indruk van de tijdelijke wapenstilstand waarover vrijdagochtend een akkoord werd bereikt. Assad zegt dat hij heel Syrië zal terugwinnen van de oppositiegroepen en terroristen die bepaalde delen van het land bezet houden.

De president waarschuwt in een interview met het Franse persbureau AFP dat hij het militaire offensief lang kan blijven volhouden. De regeringstroepen zullen Syrië zonder ‘enige aarzeling’ heroveren, volgens Assad. Door de betrokkenheid van rebellengroepen zou het ‘een lange tijd kunnen duren voor er een oplossing is’. 
Het leger van de president heeft de laatste weken veel terrein gewonnen. Syrische eenheden zijn in en om Aleppo aan een militair offensief begonnen tegen rebellengroepen in Aleppo. Assad wordt gesteund door Hezbollah-strijders en Iraanse troepen, vanuit de lucht voert Rusland luchtaanvallen uit.

Wapenstilstand

De alliantie schuift steeds verder op richting de grens met Turkije en Assad zegt er niet voor terug te deinzen om het militaire offensief te verlengen. Zeventien landen sloten vrijdagochtend een akkoord over een wapenstilstand in Syrië, die over een week van kracht gaat. Ook Rusland – de belangrijkste militaire bondgenoot van Assad – ging akkoord met het staakt-het-vuren.

Het doel van de wapenstilstand is om de vijandelijkheden tussen de rebellen en het Syrische regime tijdelijk wordt stopgezet. Aanvallen van terroristische organisaties als Islamitsche Staat (IS) en Jabhat al-Nusra zullen wel door blijven gaan.

Terrorisme

Het tijdelijke bestand lijkt er op te zijn gericht om de vredesonderhandelingen, die op 25 januari in Genève worden hervat, een nieuwe impuls te geven. Assad zegt de vredesonderhandelingen te steunen, maar dat de ‘bestrijding van het terrorisme’ wel door zal gaan.

Met die woorden lijkt de tijdelijke wapenstilstand niet veel waard te zijn, aangezien de Syrische president de rebellengroepen die tegen zijn regime vechten ook als terroristen ziet. Assad riep het Westen al meerdere keren op om ‘te stoppen met het steunen van terroristen’, doelend op de militaire steun van de internationale coalitie aan oppositiepartijen in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.