buitenland

Assad wil in april parlementsverkiezingen in Syrië houden

Door Elif Isitman - 22 februari 2016

De Syrische president Bashar al-Assad wil op 13 april parlementsverkiezingen houden in zijn land. En vanaf zaterdag moet een staakt-het-vuren van kracht gaan in het door conflict verscheurde land.

Assad deed zijn aankondiging maandagavond, nadat Amerika en Rusland bekend maakten samen naar een staakt-het-vuren te streven.

Partijen

De laatste parlementsverkiezingen in Syrië waren in 2012. Op zaterdag 27 februari moet in Syrië een wapenstilstand ingaan. Het bestand moet gelden voor alle strijdende partijen die hebben aangegeven dat ze er aan meedoen. Een dag daarvoor, op vrijdag, moet duidelijk worden welke partijen hun wapens zullen neerleggen.

De Amerikanen en Russen willen dat een speciale bestandswerkgroep van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) de naleving van het bestand gaat controleren. Nederland werd eerder deze maand lid van deze club.

Uitzondering

‘Een serieuze stap naar het stoppen van het bloedvergieten,’ noemde de Russische president Vladimir Poetin de afspraak. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de extremisten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front.

Het bestand moet sowieso worden nageleefd door Assad en door oppositiebewegingen. Het is nog onduidelijk hoe de vele strijdende partijen de wapenstilstand in de praktijk moeten brengen. Het staakt-het-vuren is in het leven geroepen om meer gesprekken te faciliteren tussen de Syrische regering en rebellen. Ook moet er zo ademruimte gecreëerd worden om meer humanitaire hulp die kant op te sturen.

Volgens een woordvoerder van de opposanten van Assad moet het staakt-het-vuren in eerste instantie zo’n twee weken duren. Ook Turkije, een andere belangrijke pion in het conflict, heeft het bestand met open armen ontvangen. De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, zegt dat met het bestand de vredesgesprekken sneller hervat kunnen worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.