buitenland

Assad wint terrein rondom Aleppo terwijl Westen IS in Libië bestrijdt

Door Thomas Borst - 25 februari 2016

Syrische regeringstroepen hebben de stad Khanaser heroverd op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Rusland steunde het Syrische leger vanuit de lucht bij de herovering. Amerika en Frankrijk nemen intussen het voortouw om IS in Libië te bestrijden.

IS nam twee dagen geleden bezit van Khanaser, dat 50 kilometer zuidelijker ligt dan Aleppo. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten donderdag. Het is nog onduidelijk of de snelweg die naar Aleppo leidt, door de verovering weer open is.

Opstandelingen kregen steeds meer controle over de belangrijkste snelweg die de regeringstroepen gebruiken om van de stad naar het westen van het land te reizen.

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad was de afgelopen weken aan een flinke opmars bezig in en rond Aleppo. Het Westen moest toezien hoe de alliantie, bestaande uit het leger van Assad, Hezbollah-strijders, Iraanse troepen en Rusland, steeds meer terrein won in Syrië.

Wapenstilstand

In een poging de vijandelijkheden een halt toe te roepen, sloten Rusland en de Verenigde Staten maandag een akkoord over eenwapenstilstand. De afspraken over het staakt-het-vuren zijn vrijwel gelijk aan die van het eerder gesloten akkoord in München – de oppositiepartijen worden niet langer aangevallen, alleen terreurgroepen IS en Jabhat al-Nusra zullen nog worden bestookt.

Ook het regime van Assad stemde in met de wapenstilstand, die zaterdag zal ingaan. Maar of de gemaakte afspraken daadwerkelijk worden nageleefd, valt te betwijfelen. Het Syrische leger ging akkoord onder de voorwaarde dat ‘de strijd tegen het terrorisme’ zal worden voortgezet.

Dekmantel

Aangezien Assad alle rebellengroepen die tegen zijn regime strijden, beschouwt als terroristische organisaties, lijkt er voorlopig geen einde gekomen aan het geweld tussen zijn leger en de oppositiepartijen.

Daarbij komt het feit dat de troepen van de Syrische president na de herovering van Khanaser steeds makkelijker toegang krijgen tot Aleppo. De oppositiepartijen vrezen dat Assad al-Nusra als dekmantel gebruikt om de bombardementen op de rebellen voort te zetten.

Libië

Intussen intensiveren de westerse aanvallen op IS in Libië. Frankrijk en Amerika willen de opmars van IS in het Noord-Afrikaanse land stuiten. Volgens de Franse krant Le Monde zijn Franse commando’s actief op Libisch grondgebied. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zouden Frankrijk daarbij ondersteunen.

De coalitie die strijdt tegen IS verzamelt informatie over de verblijfplaats van IS-leiders in Libië. Op die manier kunnen de Verenigde Staten nauwkeurige luchtaanvallen uitvoeren. De Amerikanen vrezen namelijk dat Libië uitgroeit tot een tweede Syrië, de operatie moet de opbouw van een nieuw kalifaat voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.