buitenland

Autobom treft parlementair district Ankara

Door Elif Isitman - 17 februari 2016

Bij een bomaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara zijn woensdag tenminste vijf mensen gedood en tien mensen gewond geraakt. Het gaat om een autobom.

De bomaanslag was gericht op een aantal wagens die militairen vervoerden in de regeringswijk Cankaya, meldt de Turkse krant Hurriyet. Volgens de gouverneur van Ankara is de aanslag gepleegd met een explosief in een auto.

Rookpluimen

De bom explodeerde op slechts honderden meters afstand van het militaire hoofdkwartier en het Turkse parlement. De Turkse premier Ahmet Davutoglu meldt dat er onderzoek wordt gedaan naar de ‘details’ van de aanslag.

Op sociale media circuleren foto’s van de nasleep van de aanslag, waarbij grote rookpluimen te zien zijn. Het geluid van de explosie is op verschillende plekken in de stad waargenomen.

Het is vooralsnog onduidelijk wie er achter de explosie zit. De afgelopen tijd zijn verschillende plekken in Turkije doelwit geweest van terreuraanslagen, voornamelijk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Toeristisch

De meest recente was op het Sultanahmetplein in het toeristische hart van de stad Istanbul in januari. Daarbij werd snel duidelijk dat de daders uit naam van IS handelden.

In oktober werd in Ankara een grote aanslag gepleegd, waarbij ruim 100 mensen gedood werden. Ook hiervoor was IS verantwoordelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.