buitenland

België: radicalisering bestrijden met miljoenen voor nieuwe moskeeën

18 februari 2016

De Belgische regering trekt 3,3 miljoen euro uit voor nieuwe imams en moskeeën. Door moskeeën en hun gebedsleiders officieel te erkennen, hopen de Belgen dat de islam ‘beter integreert’ in de samenleving.

De financiering maakt onderdeel uit van het actieplan tegen radicalisering van minister van Justitie Koen Geens en moet genoeg zijn om tachtig nieuwe imams mee te betalen. ‘Een erkende moskee is een teken van een geïntegreerde islam,’ zegt Geens donderdag tegen de Belgische krant De Standaard. ‘In de strijd tegen de radicalisering is het belangrijk dat we de jongeren niet naar de radicale moskeeën drijven.’

Subsidies

Sinds 2007 kunnen moskeeën in België zich aanmelden voor officiële erkenning, waarmee ze recht krijgen op subsidies van de overheid. Ook krijgen imams dan loon en pensioen van de staat.

De afgelopen jaren kwamen er veel aanmeldingen van moskeeën binnen bij de Belgische regering, maar vooral in Vlaanderen werden deze vaak afgewezen. Er zijn momenteel minder dan dertig moskeeën erkend in Vlaanderen, terwijl vijftig nieuwe gebedshuizen onlangs nog een verzoek tot erkenning hebben ingediend.

Nieuwe gesprekspartners

Voor een moskee officieel wordt goedgekeurd doen gemeenten, provincies en de geheime dienst onderzoek. Het streven van de Belgische overheid is om snel meer moskeeën te erkennen, zodat de autoriteiten een beter beeld hebben van wat er zich afspeelt.

‘Dat geeft ons meer gesprekspartners,’ aldus Geens. In totaal zijn er naar schatting 320 moskeeën in België, waarvan er dertig bekend staan als ‘salafistisch’.

Parijs

Na de aanslagen in Parijs – die grotendeels vanuit België werden gepland – is de discussie over de radicale islam opgelaaid in België. In dorpen als Molenbeek zouden radicale moslims hun activiteiten jarenlang ongestoord hebben kunnen uitvoeren.

Als onderdeel van het antiterreurplan worden tot 2019 meer dan duizend nieuwe agenten in dienst genomen. Zij moeten Syriëgangers en terreurverdachten beter gaan volgen en sneller vastzetten. Overigens werd eind 2015 bekend dat ook een imam van een erkende Belgische moskee naar Syrië was vertrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.