buitenland

‘Britten leveren eisen in bij EU-onderhandelingen’

Door Emile Kossen - 11 februari 2016

EU-lidstaten bemoeien zich met de onderhandelingen over een hernieuwd EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Ze proberen een aantal van de concessies die de Britten kregen, terug te draaien.

Dat blijkt uit een uitgelekte versie van de deal, meldt de Britse krant The Telegraph.Vorige week kwam de Britse premier David Cameron een conceptakkoord overeen met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, nu onderhandelen ook EU-lidstaten mee.

Na druk van Frankrijk en België staat in het nieuwe voorstel dat elke EU-lidstaat verplicht is de euro in te voeren en ‘innig moet meewerken’ om de euro te laten slagen. Alleen Denemarken en Groot-Brittannië behouden hun uitzonderingspositie.

Geen twee snelheden

De Britten hadden zich juist sterk gemaakt voor een Europese Unie met meerdere officiële valuta, wat ook in de conceptversie stond. Het is een onderdeel van het EU-model ‘van twee snelheden’ waar Groot-Brittannië voorstander van is.

In december 2015 schreef de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond samen met zijn Italiaanse collega Paolo Gentiloni dat de EU de lidstaten zelf moet laten beslissen of ze ‘meer minder integratie’ willen. In het nieuwe voorstel wordt die autonomie van lidstaten bij uitbreiding van de EU beperkt.

Ook kregen de Britten van Tusk nog de garantie dat beslissingen die alle EU-landen aangaan, nooit gemaakt mogen worden door alleen de eurozone-landen. In het nieuwe voorstel krijgen eurozone-landen toch meer macht om zaken eigenhandig te beslissen.

Fragiel

De bedoeling is dat donderdagavond een definitief voorstel bekend wordt gemaakt in Brussel. Of dat gaat lukken is onduidelijk, Tusk gaf woensdag aan dat de onderhandelingen ‘zeer fragiel‘ zijn. Er wordt onder meer nog onderhandeld over het recht om uitkeringen aan EU-migranten te stoppen.

De kritiek in Groot-Brittannië op de deal neemt ondertussen enkel toe. Cameron noemde de conceptdeal met Tusk juist ‘een grote stap vooruit’. De Britse premier heeft beloofd dat, na het overeenkomen van een EU-deal, de Britten in een referendum over het nieuwe EU-lidmaatschap mogen stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.