buitenland

Cameron vindt voorstanders Brexit ‘extreem vaag’

Door Tom Reijner - 28 februari 2016

Over vier maanden houdt Groot-Brittannië een referendum over de vraag of het land lid moet blijven van de EU. De campagne begint intussen op stoom te komen, met zondag een harde uithaal van David Cameron naar de voorstanders van een Brexit.

Deze voorstanders van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie geven geen eerlijk beeld van de economische gevolgen van een dergelijke stap, schrijft de Britse premier in een opiniestuk in de Sunday Telegraph.

Duister

Een stem om eruit te stappen, is volgens hem ‘de gok van de eeuw’. In zijn schrijven beschuldigt Cameron zijn rivalen ervan ‘extreem vaag’ te zijn over hun visie op de Britse toekomst buiten de EU. Ze kunnen niet volstaan met de belofte ‘dat alles goed zal komen als onze banen en de toekomst van ons land op het spel staan,’ aldus de premier.

Wat ze nu bieden, is een sprong in het duister.’ Cameron wijst er onder meer op dat landen van buiten de EU alleen volledige toegang krijgen tot de Europese markt als ze zich aan de Europese regels houden en een bijdrage leveren aan de EU. Tegelijkertijd hebben ze geen enkele invloed op de EU-regels. Een apart handelsverdrag is volgens de premier hoogst onzeker en waarschijnlijk onvoldoende voor Groot-Brittannië, dat de helft van zijn exportmarkt in de EU heeft.

Gok

Bij een Brexit moet binnen twee jaar een nieuwe verhouding worden gevonden met de EU, aldus Cameron. Als binnen die tijd geen verdrag wordt gesloten, dan moet er met alle landen apart worden onderhandeld of blijven er alleen hele basale afspraken over. ‘Onze volledige toegang tot de Europese markt en onze vrijhandelsverdragen zouden dan in één keer verdwijnen,’ schetst hij een doemscenario.

‘Met zoveel gaten in de ‘out’-argumenten gaat de keuze duidelijk tussen het grote onbekende en een groter Brittannië,’ schrijft Cameron. ‘Een stem om te vertrekken is de gok van de eeuw. En het is de toekomst van onze kinderen die op tafel ligt als we de dobbelsteen gooien.’ De Britse premier wil zijn land binnen de Unie houden, en heeft daartoe onlangs een akkoord gesloten met ‘Brussel’. Het referendum hierover wordt gehouden op 23 juni.

Maar onder meer de prominente Conservatief Boris Johnson (burgemeester van Londen) en diverse ministers uit Camerons kabinet vinden het akkoord, waarin allerlei toezeggingen zijn gedaan aan de Britten, te mager.

Dat de geliefde Johnson zich heeft uitgesproken voor een Brexit is een fikse tegenvaller voor Cameron, maar een zege voor het Brexit-kamp. De flamboyante Londense burgemeester wordt gezien als mogelijk opvolger van de huidige premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.