buitenland

Cameron waarschuwt: Bij Brexit komen migranten Calais hierheen

Door Elif Isitman - 08 februari 2016

De Britse premier David Cameron waarschuwt dat een Brexit – een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie – een mogelijke migratiegolf naar zijn land zou kunnen veroorzaken. Hij bepleit daarmee opnieuw dat de Britten in de EU moeten blijven.

Migranten die op dit moment nog in Frankrijk verblijven zouden mogelijk ‘met duizenden’ naar Groot-Brittannië kunnen komen als de Britten in een referendum ervoor kiezen de EU te verlaten, zegt Cameron maandag.

Deal

Een Brexit zou schadelijk kunnen zijn voor de geldende afspraken met Frankrijk. De Fransen laten momenteel onder meer toe dat Britse douaneambtenaren grenscontroles uitvoeren op Frans grondgebied.

Vooral vlakbij de Franse havenplaats Calais, waar het beruchte migrantenkamp de ‘Jungle’ zich bevindt, heeft de aandacht van de Britse douane. Het feit dat de Britten daar controles mogen uitvoeren noemt Cameron een ‘goede deal’, waarvoor ‘gevochten’ moet worden.

‘We hebben nu essentiële informatie, onder meer over terroristen en criminelen die door de EU rondreizen omdat wij deel uitmaken van deze organisaties’. Volgens Cameron zijn er in Frankrijk ‘veel oppositiepartijen’ die deze deal het liefste zouden vernietigen, zodat de duizenden migranten die in Calais wonen de oversteek naar het Britse eiland maken. ‘Ik wil hen geen excuus geven om dat te doen,’ aldus Cameron.

Overtuigen

Het is nog niet helemaal zeker wanneer het Britse referendum wordt gehouden. In eerste instantie stond het referendum gepland voor mei 2017, maar Cameron kondigde in november aan het te willen vervroegen naar juni van dit jaar.

Vorige week presenteerde de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk een conceptvoorstel van de EU waarmee de Britten binnen gehouden moeten worden. Critici van Cameron betichten de premier ervan een ‘angstcampagne’ te voeren om het volk ervan te overtuigen in de EU te blijven.

‘De deal die we hebben over Calais is met Frankrijk, en niet de EU. Er is geen reden waarom een Brexit dat zou veranderen,’ zegt Arron Banks, van de Leave EU-campagne. De premier maakt zich schuldig aan bangmakerij, aldus Banks.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.