buitenland

CIA bezit verontrustende informatie over chemische wapens IS

Door Tom Reijner - 12 februari 2016

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zegt verontrustende informatie in handen te hebben over de capaciteiten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens directeur John Brennan produceren de extremisten chemische wapens, en hebben zij die al ingezet aan het front.

En dat niet alleen: ze zoeken ook naar mogelijkheden om wapens te verkopen in het Westen, waarschuwt Brennan in een interview met de Amerikaanse zender CBS, dat zondag volledig wordt uitgezonden.

Smokkelroutes

Er moet iets worden gedaan tegen deze verspreiding, zegt Brennan met klem. Het is belangrijk ‘dat we de verschillende smokkelroutes die zij inzetten voor hun handel, saboteren’. De CIA probeert volgens de directeur zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de organisatiestructuur van IS in Syrië en Irak.

De terreurgroep zou zelfs een speciale afdeling hebben opgericht, die zich volledig bezighoudt met de ontwikkeling van wapens als mosterdgas en chloor. ‘Er zijn bewijzen dat IS het potentieel heeft om deze in kleine hoeveelheid te maken,’ aldus Brennan. De basisstoffen worden geproduceerd in poedervorm, die vervolgens in granaten wordt gestopt. Als deze exploderen, verspreidt zich een gas zonder geur en kleur – een die voor de mens dus nauwelijks waarneembaar is.

Front

IS schuwt de inzet van deze chemische wapens aan het front niet. Er zijn zeker vier gevallen bekend waarin IS mosterdgas heeft ingezet. Dat gebeurde in en aan de randen van het zelfverklaarde kalifaat in Syrië en Irak.

De terreurbeweging heeft tal van vijanden. De door Amerika geleide anti-IS-coalitie; het Syrische regime, Koerdische strijdkrachten en Iraakse regeringstroepen. Juist vandaag werd bekend dat er een tijdelijke wapenstilstand komt in Syrië.

Maar IS (en andere islamitische terreurgroepen) maken daar geen deel van uit: zij zullen de komende tijd even fel worden bestreden als voorheen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.